Shutterstock

Inside Aardappelen

België zet trend in eerste handelsweek van 2020

10 Januari 2020

Het is altijd lastig om na een Kerst en Nieuwjaar periode de handel weer op gang te krijgen. Begin van de week was de markt dan ook rustig en stond deze zelfs licht onder druk. In Nederland was er nauwelijks handel en werden er enkel wat aardappelen bij gekocht vanuit industrieën door middel van meelevercontracten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijzen voor Fontane lopen in Nederland op richting €14,00 en Innovator gaat weg voor €16,00 bij directe levering. De termijnmarkt zakte ook weg richting €17,50. Dat werd vooral veroorzaakt door indekkers die de premie tussen de dagmarkt en de termijnmarkt te hoog vonden. Ook de berichten dat er weer gerooid werd op verschillende plaatsen in Nederland en Engeland deed de markt licht negatief bewegen.

Wel is duidelijk dat de vraag op midden en lange termijn goed gehandhaafd blijft. Koopinteresse is er vanuit alle verwerkers in Europa voor fritesgeschikte aardappelen in de periode maart en april. Vooral het ras Innovator is daarbij gevraagd. Deze week schreef een verwerker nog een tender uit waarbij de prijsrange liep van €14 voor januari naar €17 voor april (levering week 17).

Prijs stijgt
Donderdag werd duidelijk dat de Belgische verwerkers niet aan voldoende Fontane konden komen voor €12,50 en dat de prijs een stap omhoog zou gaan maken. Donderdag meldden al enkele Belgische telers aan Boerenbusiness dat er €14 werd geboden. Vrijdag werd na 10 weken lang €12,50 te hebben genoteerd de Belgapom notering verhoogt naar €14 voor het ras Fontane.

De termijnmarkt was donderdag ook al opgeklommen richting €18 (na een dip van €17,50) en sloot vandaag (vrijdag 10-1) boven de €18. Dit ging gepaard met een kleine omzet (27 contracten).

Nederlandse verwerkers blijven nog rustig in de markt. Aanbod van partijen die in slechte omstandigheden gerooid zijn houd de pijp rokende. Verwerkers hoeven weinig moeite te doen om extra aardappelen te verwerven. De vraag naar aardappelen voor maart, april en mei vanuit Nederlandse verwerkers is voornamelijk gebaseerd op het houden van dekking. Dit omdat een aantal partijen die bedoeld waren voor lange bewaring nu vervroegd opgehaald worden.

Export moet ondersteunen
Belangrijkste ondersteuning in de markt moet komen vanuit de export die nu nog rustig is. De verwerking loopt wel goed en de afzet van frites buiten Europa licht duidelijk voor op afgelopen jaar.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden