Shutterstock

Inside Aardappelen

NEPG vreest overproductie na nieuwe areaalstijging

20 Januari 2020 - Niels van der Boom

Telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) verwacht ook voor oogstjaar 2020 een groei van het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa. Daarmee neemt de vrees voor overproductie opnieuw toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de laatste 5 jaar is het aardappelareaal in de EU-5 landen toegenomen met 9% tot 563.000 hectare, zo meldt de organisatie. Vooral in Frankrijk en België zijn in 2019 meer aardappelen gepoot. Telers verruilen suikerbieten voor aardappelen. Doordat meer veehouderijbedrijven stoppen, komt meer grond beschikbaar. In Nederland betekent dit bijvoorbeeld een uitbreiding van de aardappelteelt in de zandgebieden.

Industrie leunt achterover
Dankzij een groter aanbod leunt de verwerkende industrie achterover, zo concludeert de NEPG. Telers worden in de nieuwe contracten volgens de organisatie niet gecompenseerd voor de extra kosten. Het roept akkerbouwers daarom op om alert te zijn. Verwerkers verwachten inderdaad meer vraag naar teeltcontracten, zo schreef Boerenbusiness al eerder.

Die alertheid is volgens de organisatie op zijn plaats. Seizoen 2019 bracht hogere rooi- en bewaarkosten met zich mee. Daarnaast zijn er meer bewaarverliezen. Voor het aanstaande seizoen wordt gerekend met een kostprijsstijging van 3 cent per kilo, vanwege hogere kosten bij de loofdoding, kiemremming en gestegen loonkosten.

Gemiddelde oogst
Uiteindelijk zorgde de droogte ervoor dat de oogst van 26,9 miljoen ton in de EU-5 maar gemiddeld is. Volgens de NEPG moet zo'n 5.600 hectare tot 11.200 hectare aardappelen nog gerooid worden. Dit correspondeert met 1% tot 2% van het totale areaal. In de bewaring houden de aardappelen zich goed. Er zijn wel meer problemen met veroudering en de bakkleur. De export verloopt gemiddeld tot goed.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden