Eigen foto

Inside Aardappelen

Angst kost Nederlandse aardappelteler geld

27 Januari 2020 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Angst kost de Nederlandse aardappelteler in veel gevallen geld. Uit angst wordt er namelijk vaak gekozen voor vaste prijs contracten. Aardappelen verkopen op de vrije markt levert echter vrijwel altijd meer op betoogde Kees Maas, directeur van de DCA-groep, op de aardappelthemadag in Dronten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Maas bepaalt de psyche van de boer hoe vol de portemonnee van de boer is. In een analyse zette hij uiteen dat er zelfs met de bingo meer te verdienen valt dan met een vast prijscontract. Zeker een pool levert duidelijk meer op dan een vaste prijscontract. Hij vergeleek de prijzen van de verschillende afzetvormen bij verkoop op levering in week 17.

Vast prijs contract levert minder op
“De gemiddelde verkoopprijs van een pool zonder voorverkoop was over de afgelopen 10 jaar gemiddeld €15,98 en de gemiddelde verkoopprijs van de Boerenbusiness bingo over 10 jaar is €15,57”, stelde Maas. “De gemiddelde PotatoNL notering over de afgelopen 3 jaar komt zelfs op €17,75, terwijl een gemiddeld vast contract over de afgelopen 5 jaar op €13,50 uitkomt.”

Maas concludeerde dat vrije aardappelen of aardappelen in een pool €2,50 per 100 kilo meer opleveren. “Als je uitgaat van de gemiddelde aardappelteler met 20 hectare aardappelen betekent dat hij bij een gemiddelde opbrengst van 50 ton €20.000 per jaar misloopt. Over meerdere jaren loopt zo’n bedrag flink op.

Nederlandse telers voorzichtig
“Waarom kiezen telers dan toch voor vaste prijs contracten?” vroeg Maas zich af. Hij stelde dat gegarandeerde afzet de belangrijkste reden voor telers is om een vast contract af te sluiten. “Ook probeert een groot deel van de telers op veilig te spelen door voor contracten te kiezen.” Dat de meeste telers voor een vast prijs contract kiezen betekent volgens Maas dat de meeste Nederlandse boeren voorzichtig zijn.

“Maar de angst voor slechte jaren is onterecht want er zijn altijd kansen om de aardappelen te verkopen. In de meeste jaren is er wel een moment dat de aardappeltermijnmarkt piekt en waarin je aardappelen dus op een goed niveau kunt afdekken.” Daarnaast rekende Maas voor dat lang bewaren van aardappelen in veel gevallen heel goed uit kan op de vrije markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden