Shutterstock

Inside Aardappelen

Rustige markt, maar prijs sluipt omhoog

31 Januari 2020 - 4 reacties

De aardappelmarkt is in een interessante fase beland aan het einde van januari. De verwachting van hogere fysieke prijzen kwam de laatste weken duidelijk naar voren op de termijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappeltermijnmarkt laat een rustig stabiel beeld zien, dat zich rond de €18 afspeelt. Belangrijk wordt nu de factor tijd op de termijnmarkt. Met nog 12 weken handel te gaan voor de finale cash settlement (CS), moet het gat tussen de CS (€15,30) en de termijnmarkt (€17,80) worden gedicht. Statistisch gezien heeft de termijnmarkt de sterkste troefkaart in handen. Tot nog toe laat vooral de CS een zeer geleidelijke stijging zien.

Witvlezig is gevraagd
De belangrijkste drijver in de fysieke markt is de topkwaliteit van aardappelen en dan vooral die van de witvlezige. Lengte, een goed OWG en een goede bakkwaliteit zijn de specs waar de gevraagde aardappelen aan dienen te voldoen.

De geelvlezige aardappelen geven een stabiel prijsbeeld. Aanbod en vraag lijkt daar goed in balans. Het tempo van verwerking is hoog, maar telers met een matige bewaring of telers die niet willen gassen (vooruitlopend op de CIPC-regels voor 2021) bieden hun aardappelen nu aan. Telers zijn tevreden met een prijs die boven contractprijs ligt. Daarmee lijken vraag en aanbod in balans.

In België is de vraag naar Bintje stijgende. Verwerkers zijn op zoek naar goede kwaliteit Bintje. Het aanbod is beperkt door de forse daling van het areaal de afgelopen jaren. Toch blijft er vanuit de traditionele fritesafzet vraag naar het good old Bintje voor de frites.

Bijzonder groeiseizoen
De markt is dus in balans met een vriendelijke ondertoon. Het is nu wachten op mogelijk sterke exportvraag. Deze moet komen vanuit Engeland of Polen. Beide landen hebben het meest last gehad van het bijzondere groeiseizoen. Engeland heeft een vaste markt, maar leek even te stabiliseren doordat er weer kon worden geoogst. Inmiddels is dit weer tot stilstand gekomen door veel regen.

Polen moet gezien de recent bekendgemaakte productiecijfers toch echt aan de markt komen. De Poolse regering maakte bekend dat de oogst 13% lager is dan vorig jaar. Daarmee komt Polen op het laagste volume aardappelen van de afgelopen 10 jaar. Alleen 2016 is te vergelijken met het afgelopen seizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox