Agrifoto

Inside Aardappelen

Eerste areaalprognose aardappelen oogst 2020

6 Februari 2020

De afgelopen jaren, sinds 2015, is het areaal consumptieaardappelen in Europa fors gegroeid. Feitelijk groeit het areaal mee met de behoefte van de verwerkende industrieën in Noordwest-Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar landen als Nederland en België al aardig aan hun maximale areaal zitten, is er nog genoeg ruimte in Frankrijk. Ook in Duitsland is er nog ruimte, aangezien telers van tafelaardappelen switchen naar consumptieaardappelen en bietentelers ook op zoek zijn naar alternatieve teelten.

In een eerste ronde langs handelaren, verwerkers en pootgoedhandelshuizen in Europa lijkt voor het nieuwe seizoen de groei van het areaal verder door te trekken. Voldoende pootgoed, voldoende landbeschikbaarheid en een gebrek aan alternatieven lijkt een verdere groei te stimuleren.

Kleine plus
Ook in Nederland lijkt de landbeschikbaarheid voldoende te zijn. Vooral aanbod van veehouders op zandgronden zorgt voor voldoende mogelijkheden in de aardappelteelt. Twee opeenvolgende jaren met prijzen boven de kostprijs zorgen ook voor een stimulans onder telers. Verwerkers bieden hun vaste telers bovendien meer mogelijkheden in areaal door de toename van de verwerkingscapaciteit. Daarmee lijkt het areaal voor seizoen 2020 in Noordwest-Europa te kunnen stijgen met 2 à 3 %.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden