Inside Aardappelen

Engeland: aardappel voorraad laagste sinds 2012

7 Februari 2020 - Anne Jan Doorn

De door hevige regenval niet gerooide percelen aardappelen in Engeland hebben serieuze impact op de totale oogst van Engeland. Uit de laatste cijfers van het AHDB blijkt dat de oogst 7% onder het 5 jarig gemiddelde ligt. Juist de gebieden waar veel fritesaardappelen worden geteeld zijn het zwaarst getroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In sommige gebieden van Engeland was in januari 15% van het areaal nog niet geoogst. Over heel Engeland is 5,4% niet geoogst, wat neerkomt op 6.450 hectare. Omdat januari relatief droog was in Engeland heeft er nog wel wat oogst plaatsgevonden, maar dit gaat niet om een significant areaal. De oogst van 2019 komt daarmee 7% onder het 5-jarig gemiddelde.

De noordelijke regio van Engeland (zowel oost en west) is het gebied waar het grootste deel van het areaal niet geoogst is. In het gebied, dat het zwaarst getroffen is door de extreme regenval, is 16% van het areaal niet uit de grond gekomen. Ook de gebieden Yorkshire and Humber zijn zwaar getroffen.

Juist deze gebieden zijn het gebied waar het areaal voor verwerking het grootst is (30% van het totale areaal aardappelen voor verwerking in Engeland). De AHDB schat dat de totale productie voor verwerking 75.000 ton minder is dan in 2018. Vergeet daarbij niet dat 2018 al een jaar was met fors mindere productie. Naar verwachting zal de slechte kwaliteit van de grond na de moeilijke oogst in deze gebieden ook voor problemen voor oogst 2020 gaan zorgen.

Voorraden kleiner dan vorig jaar
Volgens het AHDB komt de totale aardappeloogst in Engeland op 5.1 miljoen ton. Dat is 182.000 ton meer dan vorig jaar, maar duidelijk minder dan het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar (5.49 miljoen ton). Ondanks dat de oogst dus iets groter is dan vorig jaar, is de voorraad dit jaar 4% kleiner. De voorraad in Engeland was per eind november namelijk maar liefst 11% lager dan in de afgelopen 5 jaren. Per eind november lag er nog 2.88 miljoen ton in de voorraadschuren van Engeland.

Al ruim 44% van de Engelse oogst was per november niet meer in eigendom van de telers, dat staat gelijk aan 2,2 miljoen ton. Dit komt voornamelijk doordat de kwaliteit van de aardappelen dermate slecht was dat er vaak zo gauw mogelijk verkocht werd. AHDB verwacht wel dat het tempo waarop de voorraden kleiner werden deze periode vertraagd wordt. De voorraden van aardappelen voor verwerking liggen 16.000 ton lager dan vorig jaar.

Grote kwaliteitsproblemen
AHDB waarschuwt dan ook dat niet zozeer de opbrengst in kilo’s belangrijk is, maar de hoeveelheid bruikbaar product. Problemen met bakkleur en andere problemen in de bewaring worden veel gemeld. Juist de aardappelen die tijdens de heftige regens zijn geoogst vertonen duidelijk mindere kwaliteit. Dit zorgt ook voor een scheiding op de markt in prijzen voor goede en mindere kwaliteit. Naar verwachting zal het gat tussen deze kwaliteiten alleen maar groter worden.

Wie het jaar 2012 en Engeland leest denkt daarbij al gauw aan wat dit voor effect had voor de markt op het vaste land van Europa. Zoals in onderstaande grafiek af te lezen valt steeg, onder andere door de situatie in Engeland, destijds de aardappeltermijnmarkt flink. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden