Agrifoto

Inside Aardappelen

McCain anticipeert op kostprijsstijging

10 Februari 2020 - Niels van der Boom

Net als alle andere aardappelverwerkers verhoogt ook McCain zijn vastprijscontracten voor seizoen 2020-2021. Naast een kostprijsstijging – als gevolg van het aangepaste middelenbeleid – speelt ook mee dat droogte de afgelopen 2 oogstjaren heeft overheerst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het verdwijnen van het kiemremmingsmiddel CIPC, en loofdoder Reglone, stijgen de teeltkosten. Pieter Jan Georgius (Senior Director Agriculture): "Om alle rassen aantrekkelijk te houden voeren we daarom prijswijzigingen door, afhankelijk van ras en het levermoment."

Stijging na 1 februari
In het vroege af land segment (juli en augustus) voert de verwerker een prijsverlaging door van gemiddeld €0,75 per 100 kilo. Bij de hoofdoogst blijft de prijs tot 1 februari stabiel. Daarna stijgen de prijzen. Voor Fontane betekent dit een plus van gemiddeld €0,20 tot €0,85 per 100 kilo. Innovator krijgt er over de gehele linie gemiddeld €0,45 tot €1,40 bij. Hansa, die voor Cêlavíta wordt geteeld, krijgt eveneens een prijsplus. Die wordt reeds vanaf 1 november uitgekeerd.

"De grotere stijging bij Innovator heeft te maken met de voorbije 2 seizoenen", legt Georgius uit. "Door droogte is de opbrengst van dit ras onder druk komen te staan, terwijl Fontane hier beter mee om gaat. Omdat lange aardappelrassen voor McCain een zeer belangrijk segment zijn leggen we hier meer de nadruk op."

Hoofdoogst
Bij de start van de hoofdoogst af land betaalt McCain een Fontane-prijs uit van €10,25. In week 17 (eind april) is dat €14,34. In week 26 (eind juni) loopt dat op tot €17 . De genoemde prijzen gelden voor levering 40 millimeter opwaarts. Alle genoemde prijzen zijn exclusief kwaliteitspremies.

Het aanbod aan contractvormen blijft ongewijzigd. Naast het vastprijscontract zijn dat het min-max contract, futurescontract en PPS (Persoonlijk Pool Systeem). Meerjarige contracten – voor 2 of 3 jaar – worden met een extra premie gestimuleerd. Pootgoedprijzen zijn over de hele linie stabiel en vergelijkbaar met afgelopen jaar. Het rassenpakket blijft gelijk, waarbij de focus nadrukkelijk op de lange rassen liggen. McCain kent daarnaast ook een premie voor bewaren in de mechanische koeling. De toeslag voor laden op zondag is verhoogd van €1 naar €1,50 per ton.

Ervaring opdoen
"Het thema komend seizoen wordt de bewaring", zo vat Georgius samen. "Daar passen we de prijsvorming op aan. Afgelopen seizoen was duidelijk behoefte aan meer volume vroeg in het seizoen. Nu is de situatie anders. Er is wel druk vanuit de aardappelkwaliteit, maar het aardappelvolume is wel beschikbaar. Als gehele sector moeten we ervaring opdoen en een gezamenlijke inspanning leveren met het verdwijnen van CIPC en diquat."

"McCain gaat daarom zoveel mogelijk kennis delen. Waar nodig worden telers gesteund bij het bewaren. Op hun beurt moeten telers hun uiterste best doen om schuren te reinigen. Daarvoor volgt een reinigingsprotocol. Al een aantal jaren lang zet de Vavi zich in – mede via de Europese belangenbehartiger EUPPA – voor het dossier CIPC. We hopen daarom op een werkbare T-MRL."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden