Agrifoto

Inside Aardappelen

Polen: fors kleinere oogst, problemen bij verwerkers

11 Februari 2020 - Anne Jan Doorn

De Poolse aardappeloogst is nog lager uitgevallen dan uit eerdere schattingen bleek. Dat blijkt uit cijfers van de Poolse statistiekdienst. De oogst van 2019 is daarmee gedaald tot de record lage opbrengst van 2016.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst komt uit op 6,5 miljoen ton. Dat is 250.000 ton lager dan de vorige schatting. Ook die raming was al extreem laag na het catastrofaal droge en hete groeiseizoen. De oogst van 2019 is met deze nieuwe cijfers 13% lager dan oogst 2018. Terwijl 2018 ook al een dramatisch jaar was voor Poolse aardappeltelers. Behalve de lage opbrengst is de kwaliteit van de aardappelen ook slechter dan van oogst 2018. Een groot deel is klein en misvormd. Verwerkers hebben dan ook problemen.

Verwerkers in de problemen
Met name in Zuid-Polen hebben chips- en fritesverwerkers te maken met tekorten. Insiders rekenen erop dat latere contractleveringen vervroegd worden afgenomen. Naar verwachting neemt daarna de import fors toe. Ook de vraag naar kwalitatief goede tafelaardappelen gaat de komende tijd toenemen. In deze periode wordt nog mindere kwaliteit tafelaardappelen afgenomen, terwijl er ook al een behoorlijke import gaande is vanuit Duitsland en Nederland.

Poolse telers die onder contract telen, hebben het zwaar. Niet alleen door de extreme situatie, maar ook doordat de contractprijzen met maar ongeveer 10% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De kosten nemen echter ook fors toe door extra beregenen en het verbod op Reglone en CIPC.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden