Inside Aardappelen

Meltdown op de aardappeltermijnmarkt

3 Maart 2020

Waar vorige week de daling al ingezet was, leek aan het begin van deze week de vraag terug te komen op de termijnmarkt. De EEX in Leipzig sloot gisteren (maandag 2 maart) nog op €14en ook vanmorgen (dinsdag 3 maart) ging de termijnmarkt nog iets hoger van start.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag was dun en de markt voelt broos aan. De meeste marktpartijen lijken nog niet te geloven dat de aardappelprijzen dit jaar onder kostprijs kunnen gaan. Toch sluipt de onzekerheid steeds meer in de markt. Handelaren nemen een afwachtende houding aan en de verwerkers in Nederland en België willen ook eerst meer duidelijkheid over de ontstane situatie rond het coronavirus. Zoals al eerder gemeld, is het vooral een logistieke knoop waardoor de boel stagneert en vertraagt.

Voet van gas af
Ook worden er inmiddels wat fritesorders gecanceld, zo melden insiders. Daarmee lijken de verwerkende industrieën hun voet iets van het gas te moeten nemen. Met een dekking van 80 à 90% van de grondstofbehoefte lijdt een productievertraging direct tot een 100% dekking en daarmee geen vraag in de fysieke markt.

PCA toonde kleur vandaag en verlaagde de notering met €1,50 voor Fontane (€12 tot €13) en €2,25 voor Challenger (€11 tot €12.50). Dit had direct gevolgen voor de termijnmarkt, die door middel van een sell off terugzakte naar €12,80. Waar er tussen €15 en €16 de afgelopen weken behoorlijk vraag was op de termijnmarkt, lijkt die nu volledig verdwenen.

Hoge verwachtingen
Historisch gezien is het maar 1 jaar eerder voorgekomen dat de termijnmarkt in het bewaarseizoen onder de €15 zakte, terwijl gedurende het oogstseizoen deze erboven stond. Dat was het jaar 2013. In dat jaar kon de markt ook zijn hoge verwachtingen niet waar maken en zakte uiteindelijk terug naar €9,80 op de laatste handelsdag van dat jaar.

Of dit scenario wederom gaat plaatsvinden, is nog de vraag. Zoals bij alles rond het coronavirus is het beladen met een hoop emotie. Inmiddels is wel duidelijk dat de logistieke knoop die mondiaal is ontstaan door de containertombola niet in een paar weken is opgelost. Binnen Europa is het afwachten hoe de vraag zich ontwikkelt. Vooral het sluiten van horeca heeft gevolgen voor de vraag naar voorgebakken product.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden