Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

NAV zoekt alternatieve aardappelafzet

23 Maart 2020 - Niels van der Boom

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) tracht met haar leden alternatieve afzetkanalen voor hun consumptieaardappelen te zoeken. Bijvoorbeeld door directe verkoop in steden. In een ledenpeiling blijkt dat 82% van de deelnemers financiële schade verwacht door de coronacrisis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral voor de consumptieaardappelafzet verwachten NAV-leden problemen. Fritesfabrieken halen gecontracteerde aardappelen niet op en sluiten ook geen nieuwe contracten meer af voor oogstjaar 2020. Ook ondervindt de NAV dat supermarkten soms de prijzen verhogen, zonder dat de boer hier wat van terugziet.

Alternatieve afzet
Om meer aardappelen een plek te geven wil de organisatie met haar leden alternatieve afzetkanalen aanboren. Dit kunnen ludieke acties zijn, door met vrachtwagens aardappelen naar steden te brengen of via sociale media.

Uit de ledenpeiling blijkt verder dat een grote meerderheid financiële schade voorziet. De helft van de ondervraagden raamt die schade momenteel op maximaal €50.000. Bij 14% van de ondervraagden is dat zelfs meer dan een ton. Van de ondervraagde telers denkt 18% helemaal geen financiële schade te hebben. NAV benadrukt dat deze peiling een momentopname was, gedaan in week 12. Gezien de snelheid van de ontwikkelingen kunnen marktomstandigheden zich snel ontwikkelen.

Pootgoedafzet minder
Bijna de helft van de deelnemende telers heeft nog geen beroep gedaan op steunmaatregelen. Een groep van 12% heeft dit al wel gedaan, door uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Ook wordt duidelijk dat de telers zich zorgen maken over oogst 2020. Bijvoorbeeld omdat geen pootgoed wordt afgeleverd.

Pootgoedtelers zien op hun beurt weer problemen met de export. Een deel ziet export naar het buitenland afnemen, maar ook de binnenlandse vraag laat het afweten. De NAV benadrukt daarom bij de landbouwminister de noodzaak van vrij verkeer van landbouwproducten over de landsgrenzen.

Een gelijk percentage uientelers (35%) ziet problemen bij de verkoop van dit product, door het wegvallen van afnemers en mogelijk lage prijzen. Onder graantelers is dat 20% van de ondervraagden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden