Shutterstock

Inside Aardappel

Deel aardappelen Aviko wordt nu huisdiervoer

4 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Voedingsconcern Cosun heeft een alternatieve bestemming gevonden voor een deel van de overschotaardappelen bij zijn dochterbedrijf Aviko. Deze aardappelen worden verwerkt tot huisdiervoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit schrijft Dirk de Lugt, voorzitter van coöperatie Cosun, in een brief aan de leden met een update over de ontwikkelingen binnen het bedrijf door de coronacrisis. Aviko zit met een overschot aan aardappelen, doordat de vraag naar frites voor een groot deel is weggevallen als gevolg van de coronacrisis. Door de sluiting van de horeca mist Aviko nu een belangrijke afzetmarkt. Hierdoor gaan fabrieken zelfs tijdelijk dicht, meldt De Lugt.

Een deel van de overtollige aardappelen kan Aviko nu kwijt in de eigen Cosun familie bij Duynie. Dit bedrijf verwerkt normaliter restproducten uit de voedselproductie tot diervoeders, zoals bijvoorbeeld bierborstel. Waar normaal aardappelsnippers de grondstof zijn voor Duynie voor diervoer, gaat het bedrijf nu complete partijen aardappelen verwerken in haar nieuwe fabriek in het Brabantse Cuijk.

Stomen tot varkensvoer
Daar worden de aardappelen verwerkt en gedroogd, waarna ze geschikt zijn als voer voor huisdieren. Ook worden aardappelen gestoomd, waarna ze kunnen worden verkocht als varkensvoer.  Voor Duynie is dit eveneens een oplossing, want eerder schreef De Lugt dat het bedrijf ook last heeft van de coronacrisis. Doordat veel leveranciers de productie hebben afgeschaald, zoals de fritesindustrie en de bierbouwers, staat de productie onder druk.  

In totaal hangt 1 miljoen ton aan overtollige aardappelen boven de Nederlandse aardappelmarkt door de reusachtige vraaguitval. De aardappelsector is in overleg met het minsterie van Landbouw voor een compensatieregeling voor gedupeerde aardappeltelers. De verwachting is dat landbouwminister Carola Schouten in de loop van de volgende week de regeling bekend maakt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden