Aleksander Willemse

Inside Aardappelen

Aardappelbingo middelt in uitzonderlijk seizoen

7 April 2020 - Niels van der Boom

Na 3 uitzonderlijke jaren zet de DCA Aardappelbingo voor oogstjaar 2019 letterlijk een gemiddeld verkoopresultaat neer. Door emotieloos op de aardappeltermijnmarkt te handelen, op basis van bingoballetjes, behaalde deze strategie een bijzonder rendement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen 3 oogstjaren zijn uitzonderlijk geweest. Uitzonderlijke groeiomstandigheden resulteren in een hoge of lage marktprijs. Zo behaalde de DCA Aardappelbingo over oogstjaar 2018 zijn hoogste resultaat ooit (€26,34 per 100 kilo). Dit staat in schril contrast met de €8,98 die over oogstjaar 2017 werd behaald.

Opnieuw droogte
Oogstjaar 2019 tapt uit een heel ander vaatje. Ook dit jaar werd grotendeels door droogte gedomineerd, waardoor de aardappelsector het nieuwe seizoen al met een tekort startte. Uiteindelijk bleek de droogte in veel teeltgebieden minder hevig dan het jaar ervoor, waardoor een gemiddeld tot iets onder gemiddelde oogst werd binnengehaald. Het was vooral vechten om de laatste hectares boven de grond te krijgen, wat soms pas dit voorjaar kon gebeuren.

Het aprilcontract 2020 expireert op vrijdag 24 april. De DCA Aardappelbingo heeft zijn laatste trekking al gehad. Deze oogstmomenten zijn een jaar geleden bepaald door het trekken van bingoballen. Verdeeld over 9 porties van ieder 6 weken wordt een volledig willekeurige strategie bepaald. Het nummer op de bal bepaalt de verkoopdatum. Deze laatste verkoopdatum voor de periode week 10-15 kwam uit op dinsdag 31 maart. Daarmee kan nu al de eindstand worden bepaald.

Weinig fluctuaties in resultaat
Ondanks een grillige grafiek van de slotkoers wist de bingo verkoopresultaten neer te zetten die niet veel afwijken. Tussen week 14 van 2019 en week 9 van 2020 bedroeg de maximale spreiding €3,70 (€14,90 tot €18,60). Dat is gerekend buitenom het laatste verkoopmoment, waarin een prijs van €2,70 werd behaald.

Dit resulteert in een gemiddeld bingoresultaat van €15,42 per 100 kilo fritesaardappelen. Dit resultaat is met recht gemiddeld te noemen. In 6 van de 12 voorgaande jaren lag de verkoopprijs lager en in 6 jaren lag deze hoger. Des te opvallender is het dat het gemiddeld verkoopresultaat over alle jaren €15,57 bedraagt. Daarmee mag de bingo van oogstjaar 2019 met recht gemiddeld worden genoemd.

Bingo toont meerwaarde
Hoe presteert de Aardappelbingo ten opzichte van andere verkoopinstrumenten? Vaak heeft de bingo een voorspellende waarde voor de verschillende aardappelpools die in juni hun resultaat presenteren. Ook zij middelen immers hun verkopen. Hoe de pools presteren hangt in grote mate af van het feit hoeveel onverkochte aardappelen voor de coronacrisis nog voor handen waren. De Aardappelbingo had het ‘geluk’ dat de schade hier beperkt bleef.

Dit is ook merkbaar in de Cash Settlement. De CS van week 14 komt uit op €3,10 per 100 kilo. Het is nu de vraag of in de komende 3 weken de CS verder daalt, of dat hij op dit niveau stabiliseert. Het tekent de dramatische afloop voor de sector. De DCA PAT-Index kan eveneens middelen en komt over de bingoperiode uit op een resultaat van €12,60 per 100 kilo. Daarmee scoort de bingo €2,82 hoger. De fritesaardappelnotering van Potato NL scoort iets hoger en komt uit op €13,06 per 100 kilo. Het verschil met de bingo is dan €2,36.

Binnenkort worden de verkoopmomenten voor oogstjaar 2020 bepaald middels het bekende bingospel. Er worden 9 ballen getrokken die corresponderen met periodes van 6 weken. Zo kan volledig emotieloos een verkoopstrategie op de aardappeltermijnmarkt worden gevormd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden