B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Coronavirus hakt in op Canadees aardappelareaal

1 Mei 2020 - Niels van der Boom

In navolging van de Verenigde Staten wordt ook in het aardappelareaal van Canada fors gesneden. Fritesaardappeltelers moeten inleveren omdat minder contracten voor handen zijn. Daarmee is de teruggang nog groter dan die in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2019 teelde Canada 146.500 hectare aardappelen (frites, tafel en pootgoed). Marktinsiders verwachten dat het areaal – hoofdzakelijk frites – met 13.750 hectare gaat dalen. Daarmee komt de prognose voor 2020 op zo’n 132.750 hectare, ofwel ruim 9% minder aardappelen. In de VS wordt de verlaging op 7% geschat.

Tafelaardappelen en pootgoed
Aardappeltelers in alle gebieden hebben genoegen moeten nemen met minder contracten voor fritesaardappelen. De segmenten tafelaardappelen en pootgoed zijn nog onzeker. Door het kleinere areaal aardappelen voor de verwerking blijven pootgoedtelers met hun product zitten. Ook zij overwegen om te krimpen, wanneer geen garanties worden afgegeven dat hun pootaardappelen in 2021 een bestemming krijgen. Ook vrezen insiders dat aardappeltelers meer tafelaardappelen kunnen telen, als een soort veilige bestemming.

De grootste afname in hectares wordt in de provincie Alberta verwacht, met 4.500 hectare. Een terugval van 18%. Op plek 2 staat ‘aardappeleiland’ Prince Edward Island met 3.200 hectare minder aardappelen en New Brunswick op 3 met 2.700 hectare. Deze provincies dalen procentueel gezien ook het sterkst.

Alberta, PEI en New Brunswick
Het areaal in Alberta wordt flink verkleind doordat de crisis hier het hardst toeslaat in de fritesaardappelteelt. Insiders denken dat fritesproducenten hier voor 4.500 hectare aan contracten hebben teruggenomen. Ook pootgoedtelers planten naar verwachting minder dit voorjaar, omdat ze nu met grote hoeveelheden aardappelen blijven zitten. Een deel van de telers richt zich op tafelaardappelen. De chipssector wordt als stabiel beschouwd.

Ook op Prince Edward Island wordt gesneden in de contracten. De grootste verwerker – Cavendish Farms – levert 85% van het bestelde pootgoed uit aan zijn telers. Wat het tafelsegment gaat doen, is nog onzeker. Branchevereniging United Potato Growers of Canada en de PEI Potato Board sturen aan op een verlaging van 10% tot 20%, om zo te anticiperen op een groter marktaanbod. Dit advies wordt echter zeer laat in het seizoen gegeven, waardoor het de vraag is of deze voldoende navolging krijgt. Het poten gebeurt er vroeger dan andere jaren.

Net als op Prince Edward Island telen ook pootgoedtelers in New Brunswick naar verwachting minder pootgoed. Het gaat dan vooral om fritesrassen. Fritesaardappelcontracten in de provincies zetten in op 15% minder volume in dit gebied. Het poten is hier wel vertraagd door late sneeuwval dit voorjaar.

Oud seizoen duurt langer
Bijna 90% van de areaalreductie wordt gedaan in het fritessegment. Alberta is het zwaarst getroffen vanwege het zwaartepunt in deze markt. Hier kunnen insiders met de meeste zekerheid iets over zeggen, omdat de contracten vastliggen. Wijzigingen in de tafel- en pootgoedmarkt zijn onzekerder, omdat de markt er minder grip op heeft. Ondertussen wordt oogst 2019 met vertraging bij telers opgeladen, waardoor het oude seizoen zo’n 3 weken langer kan duren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden