Eigen foto

Inside Aardappelen

Vroege aardappelen getroffen door nachtvorst

13 Mei 2020 - Niels van der Boom

Ondanks dat het deze week IJsheiligen is heeft het in Oost- en Zuidoost-Nederland deze week toch gevroren. Vooral vroege aardappelen in het oosten van Noord-Brabant en Noord-Limburg hebben hier last van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1,5 meter daalde het kwik dinsdagochtend 12 mei tot net onder nul, wat betekent dat het aan de grond enkele graden vroor. In Twente was de temperatuur om 6 uur ’s ochtends zelfs -1,5 graden op 1,5 meter. Ook in grote delen van Midden- en Zuid-Duitsland is sprake van nachtvorst geweest in de voorbije dagen. In het Schwarzwald viel zelfs sneeuw en in het Sauerland was sprake van ijzel.

Aardappelen krijgen een tik
De vorst heeft gevolgen voor jonge gewassen als suikerbieten en vroege aardappelen. Vooral het ras Première was reeds goed ontwikkeld. Onder andere in Noord-Limburg is flinke vorstschade te bemerken, maar ook in het oosten van Noord-Brabant. De vroeg gepote aardappelen hebben duidelijk een tik gekregen. Dat gebeurde voor het laatst in 2014, maar toen was de schade minder groot.

Flinke vorstschade in de Premières. Het gaat hier om een perceel in Noord-Limburg.

In het vroege aardappelgebied van Duitsland, net over de Nederlandse grens met Venlo, vroor het aan de grond behoorlijk. Daar daalde de temperatuur tot -6 en verder zuidelijk tot -8 aan de grond. Dergelijke waardes zijn opmerkelijk te noemen, omdat meteorologen na IJsheiligen (14 mei) de kans op nachtvorst op 1% inschatten.

Een perceel Première in Duitsland, net over de grens met Venlo. Links op 11 mei en rechts hetzelfde perceel 1 dag later.

Volgens insiders is de situatie geen ramp te noemen. Door het uitzonderlijk aardappelseizoen is het nieuwe verwerkingsseizoen 4 weken later gepland, waardoor de aardappelen langer de tijd hebben om hun achterstand weer in te halen. Vooral de zeer vroeg gepote percelen kampen met schade.

Gevolgen
Wat de uiteindelijke schade is, is nu lastig te zeggen. Het levert wat achterstand op maar de aardappelen groeien en waarschijnlijk doorheen. De echt vroege aardappelpercelen in Duitsland worden onder plastic geteeld en beregend, net als fruitboomgaarden.

Vorstschade in een perceel Frieslander in Oost-Brabant. Zo erg heeft de betrokken teler het nog nooit gezien. Waarschijnlijk herstelt het perceel wel, met wat vertraging.

Ook voor suikerbieten is vorst in dit stadium gevaarlijk. Vooral in het oosten en noordoosten van Nederland is dit een gevaar. Begin mei vroor het daar al. Of nu schade is opgetreden is niet bekend. Vooral net bij opkomst kunnen bieten kapotvriezen. Ook de komende dagen, tot en met vrijdag, worden nog nachtelijke temperaturen rond het vriespunt verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden