Shutterstock

Inside Aardappelen

Areaaltrend Duitsland wijst op meer aardappelen

15 Mei 2020 - Niels van der Boom - 2 reacties

Een voorlopige areaalprognose van het Duitse ambtelijke statistiekbureau Destatis wijst uit dat het aardappelareaal voor oogst 2020 toeneemt. Een plus van bijna 2% wordt door de dienst becijfert. Onder andere de teelt van tafelaardappelen stijgt fors.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat om een voorlopige schatting van het areaal voor oogstjaar 2020 die Destatis vrijdag 15 mei publiceerde. Het verleden heeft echter uitgewezen dat deze prognose het vaak bij het rechte eind heeft. Uit een enquête onder akkerbouwers, gehouden half april, blijkt dat zij dit jaar op 277.000 hectare aardappelen hebben gepoot. Dit komt neer op een stijging van bijna 2% met 2019. Goed voor 5.300 hectare.

Ruimte voor aardappelen is er voldoende in het land. Destatis meldt dat het areaal wintertarwe met 7% afneemt. Het totaal granenareaal daalt 4%, net als die van suikerbieten. Wel worden meer eiwitgewassen geteeld.

Deelstaten
Per deelstaat zijn de cijfers minder betrouwbaar, omdat het aantal ondervraagde telers sterk varieert. Zo werd vorig jaar een enorme areaalstijging in Noordrijn-Westfalen verwacht, die uiteindelijk veel lager uitpakte. Voor 2020 rekent Destatis met een meer realistisch areaal van 37.000 hectare (tegenover een onterechte 40.500 hectare vorig jaar). Dit betekent alsnog een forse stijging ten opzichte van de jaren daarvoor en daarmee een record. Volgens insiders is dit te wijten aan de uitbreidende teelt van tafelaardappelen. Veel telers hebben op het laatste moment hun rassenpakket aangepast.

Totale oppervlakte
Nedersaksen, verreweg de grootste aardappeldeelstaat, ziet zijn voorsprong verder groeien met 5% (+6.000 ha), tot bijna 126.000 hectare. In Beieren stijgt de teelt naar verwachting eveneens, maar wel minder (+1.700 ha) tot bijna 43.000 hectare. Alleen in Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt daalt het areaal licht. Waarschijnlijk vanwege de gevolgen van droogte, die inmiddels zijn derde jaar in gaat. Een opsplitsing tussen frites, tafelaardappelen, zetmeel en pootgoed wordt niet gemaakt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden