Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelvoorraad niet grootste zorg Franse teler

26 Mei 2020 - Niels van der Boom

De Franse voorraad fritesaardappelen stapelt zich, zonder verwerking en een overheidsregeling, verder op. Telers krijgen te horen dat hun product op zijn vroegst deze zomer pas wordt verwerkt. Bij tafelaardappelen is juist het tegenovergestelde waar. Toch hebben telers nog grotere zorgen aan hun hoofd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 mei hadden Franse aardappeltelers nog 877.600 ton aardappelen in opslag, zo becijfert telersorganisatie UNPT. Een dergelijke voorraad is sinds voorjaar 2015 niet meer voorgekomen. Toen lag nog 983.000 ton in voorraad.

90% meer fritesaardappelvoorraad
Wordt puur gekeken naar de voorraad fritesaardappelen, dan vormt het huidig seizoen een record; met 713.000 ton product. Een enorm verschil met de 372.000 ton (+90%) die op hetzelfde moment vorig jaar nog in opslag was. Niet zo gek, gezien het enorme aardappeltekort na groeiseizoen 2018. Het verschil met het 5-jarig gemiddelde bedraagt 37%, ofwel 192.600 ton.

Bij tafelaardappelen ligt dat anders. Ook daar ligt de voorraad in absolute cijfers weliswaar hoger, met 164.000 ton, maar over de lange termijn gezien is de voorraad kleiner. De export naar andere landen is zelfs afgeremd om ervoor te zorgen dat de Fransen zelf over voldoende aardappelen beschikken. Door gunstige prijzen en een stevige vraag, met name uit Centraal- en Oost-Europa, heeft de tafelaardappelexport dit seizoen goed gelopen.

Contracten uitgesteld
Hoe anders is de situatie bij fritesaardappelen. Telers hoeven voorlopig niet te rekenen op een regeling van de overheid. Veehouders nemen mondjesmaat aardappelen af, tegen bodemprijzen. Aardappeltelers met contracten krijgen van hun afnemers te horen dat de aardappelen pas in juli of augustus verwerkt worden. De nieuwe oogst is uitgesteld tot september om dit mogelijk te maken.

Fabrieken die chips of vlokken produceren zijn nog wel aan de markt voor aardappelen, maar voor fritesaardappeltelers biedt dat weinig relaas. Er gaan nog wat fritesaardappelen naar Oost-Europa, waarvoor €4 per 100 kilo wordt betaald. Nog altijd beter dan de €0,50 tot €2 die voor voeraardappelen wordt betaald.

Droogte wordt zorgpunt
Het is niet het enige probleem waar Franse telers mee kampen. Ook in de belangrijke Noord-Franse teeltgebieden is het al heel het voorjaar gortdroog. Een jaar eerder viel nog een flinke hoeveelheid neerslag in mei. Vooral in het belangrijkste aardappelteeltgebied is het zeer droog. Tot en met 17 mei viel er tussen de 5 en 20 millimeter neerslag. Ook april was zeer warm en droog. Toen viel gedurende een hele maand eveneens 20 millimeter. Normaal gesproken is mei juist een zeer natte maand in Frankrijk

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden