Shutterstock

Inside Aardappelen

Cash Settlement met bijna 40% omhoog

28 Mei 2020

De één-na-laatste Cash Settlement (CS) van seizoen 2019/2020 heeft op de aardappeltermijnmarkt een forse stap omhoog gezet ten opzichte van de CS een week eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Noteerde woensdag 20 mei de CS nog €1,80, een week later was dat €2,50. Dat is nog altijd een schamele notering, maar links- of rechtsom wel fors hoger: procentueel bijna 40%.

Gaat er alsnog een konijn uit de hoge hoed komen? Een ding is duidelijk, het marktverloop de laatste maanden in de coronatijd is een bron van frustratie. Wat is versterkt door de lang aanhoudende onzekerheid over hoe de RVO-regeling moeten worden uitgelegd.

Inmiddels is duidelijk dat contractaardappelen buiten de regeling vallen. Dit impliceert dat verwerkers de reeds in bezit hebbende aardappelen (contract) toch gaan verwerken tot eindproduct of beslissen deze richting voer te rijden. Ook is het de vraag wat te doen met bijvoorbeeld de meeleveraardappelen: verwerken of niet?

Welkome aanvulling
Wel verwerken betekent voor €1,50 per 100 kg af aardappelen afrekenen en voor zeer weinig geld frites in het vrieshuis rijden. Deze onduidelijkheid wat nu wel of niet te doen met de aardappelen, resulteert erin dat de voerprijs de ene dag €1,25 per 100 kg af noteert en een dag later €2. Dit effect kan als reden worden gezien van de fors hogere CS.

De vraag naar voeraardappelen blijft op deze marktprijzen groot. Door de aanhoudende droogte vallen de ruwvoeropbrengsten tegen en zijn de goedkope aardappelen in het rantsoen een welkome aanvulling. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden