Inside Aardappelen

Termijnmarkt met diep gebogen rug van het bord

4 Juni 2020

De termijnmarktnotering van oogst 2019 is donderdag 4 juni van het bord gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot die dag kon er nog worden gehandeld op het junicontract, waarvan de nog openstaande posities (bijna 800) worden afgewikkeld op €3,10. Hiermee gaat het seizoen 2019/2020 van de aardappeltermijnmarkt in negatieve zin als gedenkwaardig de boeken in.

Witvlezige rassen
Tot aan de coronatijd was de lucht redelijk helder en lag een positieve ontwikkeling van het verdere prijsverloop in lijn der verwachting. Zeker gezien de voorraad fritesaardappelen in West-Europa en dan met name de witvlezige rassen. In combinatie met de nachtvorst in mei en de aanhoudende droogte de laatste maanden had de aardappelmarkt zonder veel problemen richting het €20 niveau kunnen koersen. Het mocht echter niet zo zijn.

Het verhaal mag inmiddels bekend zijn als gevolg van het coronaspook. Stagnatie in de afzet van het eindproduct en daarmee een fors overschot aan aardappelen in Europa heeft voor een niet veel vaker vertoonde lage marktprijs en dito afwikkeling van de termijnmarkt gezorgd. Eerst 6 weken geleden een afwikkeling van het april 2020 contract op €1,90 en nu deze week (23) een afwikkeling van het junicontract op €3,10. Overigens wikkelt de juni 2020 notering hoger af dan het aprilcontract.

Honger voeraardappelen groot
De grootse bulk aardappelen lijkt dan ook al te zijn weggewerkt, terwijl de honger naar voeraardappelen nog altijd groot is. Werd er in negatiefste zin nog geen €1,25 per 100 kilo voor voeraardappelen betaald, vandaag de dag ligt de bieding op €2. Vandaar ook de iets hogere afwikkeling van het junicontract.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden