Shutterstock

Inside Aardappelen

24.000 hectare minder aardappelen in VS

8 Juni 2020 - Niels van der Boom

Het areaal aardappelen in de Verenigde Staten neemt voor oogstjaar 2020 af met ruim 6%. Dit is goed voor ruim 24.000 hectare. Daarmee is de krimp wel kleiner dan half april werd geprognotiseerd. Zoals verwacht zijn vooral minder fritesaardappelen gepoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

North American Potato Market News (NAPM) rekent met een krimp van 6,3% voor dit seizoen. Dat komt neer op 24.400 hectare minder aardappelen. Het totaal in de VS staat daarmee op bijna 367.500 hectare. Het gemiddelde van de laatste 3 jaar bedraagt 392.300 hectare. Het landbouwministerie USDA komt eind juni met een officiële schatting.

Minder krimp
Deze krimp is iets kleiner dan het Amerikaanse nieuwsbureau eerder verwachtte. Begin april schreef het over 7% minder aardappelen (25.000 hectare). Als reden voor het verschil wordt genoemd dat aardappeltelers een deel van de (gecontracteerde) fritesaardappelen heeft vervangen met tafelaardappelen of vrij geteelde aardappelen voor de verwerkende industrie.

Verreweg de grootste daling is merkbaar in de staat Florida, waar meer dan 20% minder is gepoot. Dit is volgens NAPM te wijten aan de chipsindustrie, die flink minder aardappelcontracten heeft afgesloten met telers. Vrije kilo’s konden ook maar moeizaam worden afgezet, waardoor telers snel geneigd waren een kleiner areaal te accepteren. Er zijn dan ook niet meer tafelaardappelen de grond in gegaan.

Aardappelstaten minderen fors
De grootste afname qua volume is te vinden in de aardappelstaten Idaho en Washington, omdat het areaal hier verreweg het grootste is. In Washington zijn naar schatting meer dan 10% minder aardappelen gepoot. Een daling van dik 7.000 hectare op 59.500 hectare in totaal. In Idaho, de grootste aardappelstaat, neemt het areaal 6.000 hectare af (5%).

De verlagingen in deze 2 staten zijn grotendeels te wijten aan de acties van fritesproducenten, die hun contracten hebben verlaagd voor komende oogst. Voor de tafelaardappelmarkt wordt in Idaho niet veel geminderd, zo is nu het idee. Sommige aardappeltelers hebben fritesaardappelen daarom ingeruild voor de tafelmarkt. In Washington zijn naar schatting zelfs 1.200 hectare aardappelen ondergewerkt, omdat hier geen vraag naar was. In deze staat daalt het tafelaardappelareaal wel. De groeiomstandigheden zijn tot dusver prima.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden