Shutterstock

Inside Aardappelen

Franse teler staat nog altijd met lege handen

10 Juni 2020 - Niels van der Boom

Aardappeltelers in Frankrijk hebben nog steeds geen duidelijkheid over mogelijke financiële steun in het land. Het landbouwministerie heeft 9 juni aangekondigd de boeren tegemoet te komen, maar details ontbreken. De situatie verergerd ondertussen volgens belangenbehartigers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin mei raamde de Franse aardappelorganisatie GIPT de schade voor hun sector op €200 miljoen. De vraag naar aardappelproducten is door de coronacrisis voor 90% weggevallen. Hierdoor schatte de organisatie in dat 450.000 ton aardappelen geen bestemming meer had. GIPT dacht toen dat 250.000 ton product kon worden geëxporteerd en dat uiteindelijk voor 200.000 ton een alternatieve oplossing moest worden gevonden.

Organisaties zetten zich in
Hoe die cijfers uiteindelijk zijn uitgepakt is nog onduidelijk. De belangenbehartigingsorganisaties Coordination Rurale en France Grandes Cultures (FGC) hebben in een persbericht op 8 juni laten weten dat de situatie in ieder geval niet beter is geworden. Zij melden dat aardappelverwerkers hun contractverplichtingen niet nakomen en telers met aardappelen laten zitten. In het bericht roepen de organisaties de Franse overheid op om financiële steun te bieden.

Het idee van de 2 organisaties is dat de kosten voor het vervoeren van (frites)aardappelen naar veehouders door de overheid wordt vergoed. Ook de extra kosten voor opslag moeten vergoed worden aan telers. Veehouders in Frankrijk kampen namelijk met een voertekort, nu de droogte ook dit voorjaar weer flink huishoud. Voor de getroffen bedrijven zijn voeraardappelen een welkome toevoeging op het rantsoen. FGC roept aardappeltelers op zich te melden om een beter beeld van de situatie te krijgen.

Overheid belooft steun
Een dag later, dinsdag 9 juni, meldt GIPT in een persbericht dat het Franse ministerie van landbouw heeft toegezegd met steunmaatregelen te komen voor de getroffen telers. Details hierover ontbreken nog. GIPT vroeg de overheid eerder om een bedrag van €35 miljoen, om in totaal 3.000 aardappeltelers te compenseren.

Inmiddels hebben Vlaamse aardappeltelers wel een noodfonds gekregen, zo werd 3 juni bekend. Daar zou het om maximaal 400.000 ton aardappelen gaan, waarvoor €10 miljoen is vrijgemaakt. Telers in Wallonië staan net als hun gelijkgestemde zuidelijke collega's nog met lege handen. Duitsland kent geen maatregelen voor aardappeltelers, al is de roep hiervoor in dit land veel minder gehoord.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden