Shutterstock

Nieuws Aardappel

Regeling fritesaardappelen nu al overtekend

11 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Nederlandse compensatieregeling voor fritesaardappelen is nu al, een week voor het einde van de aanmeldperiode, ruim overschreden. Dit zei landbouwminister Carola Schouten donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Hierdoor wordt de compensatie waarschijnlijk generiek afgeroomd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Schouten gaf in het parlement een tussenstand. Volgens haar is inmiddels voor een bedrag van €52,6 miljoen aangemeld voor compensatie. Uitgaande van het compensatiebedrag in de regeling van maximaal €0,06 per kilo kom je dan - ter indicatie - uit op een volume van 876.666 ton. Telers van fritesaardappelen hebben nog tot 18 juni de tijd om aardappelen aan te melden voor de compensatieregeling.

Het budget voor de compensatie is echter €50 miljoen en Schouten liet doorschemeren dat een verhoging van dit bedrag er niet in zit. Dit kan betekenen dat het maximale bedrag van de compensatie wordt afgeroomd, zoals ook eerder is aangekondigd in de regeling. Op basis van het huidige totale aangemelde bedrag en geschatte volume kom je dan uit op een bedrag van maximaal €57,03 per ton.

Status contractaardappelen
Aan het volume en de hoogte van het aangevraagde compensatiebedrag valt echter nog wel een grote kanttekening te plaatsen. Onder druk van de eerste aanmeldperiode, die liep tot 2 juni, hebben telers massaal en snel op de regeling ingeschreven. Later kwam er echter een verduidelijking van de spelregels, waaruit bleek dat contractaardappelen buiten de boot vallen voor de €0,06 per kilo compensatie en dat de regeling alleen op gaat voor vrije aardappelen.

De kans is dus erg groot dat veel aanvragen uiteindelijk niet worden gehonoreerd door uitvoerder RVO, waardoor het totale volume dat voor compensatie in aanmerking komt stukken lager uitvalt. Aanvragen die wel worden toegekend, krijgen dan alsnog zo goed als zeker het maximum van €0,06 per kilo. 

Eerder liet de Nederlandse aardappelsector weten dat er een overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen is ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Dit komt vooral doordat de vraag naar frites vanuit de horeca is weggevallen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden