Shutterstock

Inside Aardappelen

Nieuwe lichtpuntjes voor gekelderde fritesexport

17 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Het is duidelijk dat de coronacrisis flink heeft ingehakt op de wereldwijde fritesconsumptie. Vooral fritesexporteurs in Europa zijn de afgelopen periode op de pijnbank gelegd. De exportschade in de Verenigde Staten was minder groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gevolgen van de coronacrisis, die in maart in Europa in alle hevigheid uitbrak, waren in de daaropvolgende maand direct merkbaar. Maatregelen als het sluiten van de horeca resulteerden in een stagnerende fritesconsumptie. De wereldwijde verkoop van frites uit de Europese Unie (EU) daalde in april dan ook met ongeveer 60% ten opzichte van maart, zo melden marktanalisten. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar daalde de export naar bestemmingen buiten de EU met ongeveer eenderde.

Grootste krimplanden
De grote exportlanden België, Nederland en Duitsland realiseerden in maart nog voor ongeveer 200.000 ton fritesexport wereldwijd. In april was daar nog slechts 80.000 ton van over. Grootafnemer Saudi-Arabië was goed voor nog 14.000 ton en haalde daarmee 12% minder frites uit de EU. Procentueel was de grootste exportkrimp te zien bij Rusland, Zuid-Amerika, de Filipijnen en Jordanië, waar de afzet tot wel 86% kromp.

Opvallend zijn de cijfers van de fitesexport vanuit de EU naar de Verenigde Staten (VS). Die steeg in april met maar liefst 64%. De verwachting is dat die stijging in de daaropvolgende periode geen stand heeft gehouden, omdat de VS en Canada zelf ook met een overschot kampen. Desondanks was de krimp in de fritesexport naar de VS in april minder groot dan in de EU. Deze is naar verluidt ruim 30% zijn gedaald tot 60.000 ton.

Nieuw perspectief
Met de versoepeling van de coronamaatregelen en de heropening van de horeca zijn de perspectieven voor de aardappelverwerkende industrie inmiddels positiever. Het zogenaamde out-of-home-segment trekt weer aan. De exportcijfers over april lieten zelfs al enkele lichtpuntjes zien.

Zo had China kennelijk al de grootste dip achter de rug en zorgde voor juist 60% meer vraag naar Europese frites, zo blijkt uit de laatste exportcijfers. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat eerdere berichten een ander beeld schetsten van de Chinese markt.

Verder blijkt dat ook de Europese fritesafzet naar Zuid-Korea meer dan verdubbelde in april en dat Japan 13% meer frites uit de EU haalde. De vraag is nu of deze lijn is doorgetrokken in de afgelopen weken en in hoeverre de afzet naar bestemmingen binnen Europa weer aantrekt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden