Shutterstock

Inside Aardappelen

Frans aardappelareaal weet niet van stoppen

22 Juni 2020 - Niels van der Boom

Het areaal consumptieaardappelen in Frankrijk neemt ook dit jaar weer toe. Dat berichten de aardappelorganisaties UNPT en CNIPT. Zij baseren zich op zelf verzamelde data en gegevens van de Franse overheid. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen de departementen merkbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappeltelersorganisatie UNPT en aardappelorganisatie CNIPT laten in een persbericht weten dat het areaal consumptieaardappelen (hoofdoogst) voor Frankrijk dit jaar 1,4% toeneemt. Hiermee telen akkerbouwers in het land dit jaar 154.900 hectare aardappelen, waar dat vorig jaar nog 152.710 hectare was. Een plus van 2.190 hectare. Vorig jaar nam het areaal nog met 2,1% toe. Al 8 jaar lang is het Franse aardappelareaal bezig aan een opmars.

De departementen Hoog-Normandië en Champagne-Ardennen zijn het meest debet aan deze toename, al groeit het areaal in 6 van de 9 becijferde departementen. In de overige departementen blijft het areaal stabiel. In Normandië groeit de consumptieaardappelteelt met 900 hectare. In de Champagne is dat 550 hectare.

Bron: UNPT/CNIPT

Grootste gebied stabiel
De grootste aardappelregio, Nord-Pas de Calais, noteert een licht toegenomen oppervlakte (+0,9%). Samen met Picardië worden hier de meeste consumptieaardappelen geteeld. Bijna uitsluitend voor de verwerking tot frites. Naast de Franse verwerkers zijn veel Belgische en Nederlandse verwerkers in deze gebieden actief. De teelt is er in de laatste 10 jaar explosief toegenomen.

Deze stabiliteit, met in Picardië een heel klein minnetje, is hoogstwaarschijnlijk een optelsom van 2 factoren. Verwerkers hebben telers ontmoedigd aardappelen te telen, financiële compensatie verleend voor het inleveren van contracten of simpelweg geen mogelijkheden aangeboden. Anderzijds hebben telers zelf ingezien dat areaaluitbreiding ongunstig werkt.

Meer tafelaardappelen
In de Champagnestreek worden hoofdzakelijk tafelaardappelen geteeld. De markt hiervoor is goed geweest, met een gezonde export vanuit Frankrijk. Een uitbreiding hier is daarom niet zo gek, aangezien telers waarschijnlijk meer heil zien in de teelt. Haute-Normandie (Hoog-Normandië) is van oudsher een echt veehouderijgebied met een gematigd klimaat. Veel kleine melkveehouders zijn inmiddels gestopt, of bedrijfsopvolgers zijn zich op de akkerbouw gaan richten. In 2018 beschreef Boerenbusiness uitgebreid deze ontwikkeling in het westen van Frankrijk. Wie zich heeft verbonden aan de aardappelteelt stapt er niet zomaar uit.

Voor alle departementen geldt dat alternatieven niet of nauwelijks voorhanden zijn. De suikersector van het land bevindt zich in een malaise, met meerdere fabrieken die de deuren sluiten. Ook de graanteelt biedt weinig saldo. De teelt van vezelvlas is ook in Frankrijk toegenomen, maar die organisatie roept juist op een uitbreiding te temperen om het saldo gezond te houden. Zo komen akkerbouwers toch weer uit op consumptieaardappelen, veelal het fritessegment.

Totale opbrengst
Een licht gestegen areaal zegt nog niet alles over de totale oogst. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt net geen 43 ton per hectare. Een hoofdoogst van 6,65 miljoen ton is daarmee theoretisch mogelijk. Daarmee ligt het volume net onder de 6,64 miljoen ton van afgelopen jaar. In de gemiddelde opbrengst zijn de zeer lage opbrengsten van 2018 en 2019 meegenomen, die het gemiddelde omlaag trekken. Kijken we naar het 10-jarig gemiddelde, van 43,6 ton per hectare, dan is een totaal volume van 6,75 miljoen ton mogelijk.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden