Agrifoto

Inside Aardappelen

Europlant zet ruim 20% meer pootgoed af

26 Juni 2020 - Niels van der Boom

Zowel in de teelt als afzet heeft handelshuis Europlant uit Heerenveen ruim 20% meer pootaardappelen in de pootgoedmaten af kunnen zetten. Gekoppeld aan het op 1 na hoogste financieel resultaat levert dit de hoogste uitbetalingsprijs per hectare op in 10 jaar tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resultaat van oogstjaar 2018 kan de Duitse Europlant-groep niet overtreffen, maar per de uitbetalingsprijs is wel de op 1 na hoogste. Exclusief vergoedingen wordt gemiddeld voor de klasse A tot en met S €37,07 per 100 kilo uitbetaald (herfstlevering, los afgehaald). Met een gemiddelde vergoeding voor bewaring, opzakken, etcetera, komt dit gemiddelde op €39,89. Dit is voor afdracht van licenties en exclusief BTW.

De hoge virusdruk tijdens het groeiseizoen, wat zich duidelijk manifesteerde in de nacontrole, noemt Europlant als grootste uitdaging het voorbije seizoen. Rassen met een goedde virusresistentie hebben zich daardoor kunnen bewijzen. Het coronavirus heeft volgens het handelshuis vooral de staart van het afzetseizoen beïnvloedt. Ook op dit moment is die invloed aanwezig.

Meer tonnen
Ondanks een droog groeiseizoen en de genoemde virusdruk wisten de Europlant-telers wel 22,4% meer aardappelen in de pootgoedmaten af te leveren. Gekoppeld aan de gerealiseerde prijs betekent dit dat het resultaat per hectare de hoogste in 10 jaar tijd is. Het bedrijf zet jaarlijks 250.000 ton pootgoed af van 100 eigen rassen naar ruim 70 landen wereldwijd. Daarvoor heeft de Duitse onderneming 13 dochterbedrijven.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden