Agrifoto

Nieuws Landbouwtelling

Lichte daling van areaal consumptieaardappelen

30 Juni 2020 - Eric de Lijster

Het areaal consumptieaardappelen in Nederland is dit jaar licht gedaald, zo blijkt uit de cijfers van de landbouwtelling. Akkerbouwers hebben dit voorjaar daarentegen meer pootaardappelen en zetmeelaardappelen gepoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt het CBS. Het areaal consumptieaardappelen, de verzamelnaam voor frites- en tafelaardappelen, is dit jaar met 2,3% gedaald tot 77.070 hectare. In absolute zin een afname van 1.800 hectare. Hoewel het te vroeg is om op deze basis conclusies te trekken, lijkt de fritesaardappelteelt op bescheiden schaal antwoord te hebben gegeven op de oproep uit de sector om minder fritesaardappelen te poten.

Als gevolg van de coronacris is er een groot overschot aan diepgevroren frites ontstaan op de Europese markt. Om de markt voor oogst 2020 meer in balans te laten komen, was volgens insiders echter een grotere daling van het areaal nodig. 

Meer poot-en zetmeelaardappelen
Het areaal poot- en zetmeelaardappelen is dit jaar volgens de landbouwtelling iets gestegen, beiden met ongeveer 1%. De oppervlakte aan pootaardappelen komt hierdoor uit op circa 44.200 hectare. De teelt van zetmeelaardappelen beslaat dit jaar een 45.390 hectare. 

Het totale aareaal aardappelen in Nederland komt hierdoor uit op 166.660 hectare, een daling van 0,5% ten opzichte van oogst 2019. Dit gaat derhalve om 860 hectare. Het is de eerste daling van het totale aardappelareaal sinds oogst 2015. Het grootste gedeelte van het areaal aardappelen bestaat uit consumptieaardappelen (46,2%). Zetmeelaardappelen nemen 27% in beslag, terwijl het areaal pootaardappelen daar dichtbij in de buurt zit met een aandeel van 26,5%. 

Sinds het jaar 2000 is het areaal pootaardappelen met 5,7% (2.400 hectare) gegroeid, terwijl het areaal met consumptieaardappelen met 12% (10.000 hectare) en het areaal zetmeelaardappelen met met 11% (5.600 hectare) is gekrompen.

Begin juni bleek uit NAK-cijfers nog dat het pootgoedareaal licht krimpt. Het verschil tussen de NAK- en CBS-cijfers bedraagt een forse 2.350 hectare. Dit verschil valt deels te verklaren doordat telers in de Gecombineerde Opgave een deelperceel volledig als pootgoed opgeven, maar voor de veldkeuring een strook met consumptieaardappelen niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden