Agrifoto

Inside Aardappelen

NAK besluit tot integrale ontheffing nacontrole

3 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

Het bestuur van de NAK heeft besloten tot een integrale ontheffing van de nacontrole voor alle nacontrolegroepen en alle klassen. De keuringsdienst komt tot dit besluit door een gebrek aan specifieke laboratoriummaterialen voor het PCR-onderzoek als gevolg van de coronacrisis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft de organisatie aan de telers laten weten. Het bestuur en de vaste commissie van de NAK laten daarin weten dat zij, gelet op de ongunstige situatie in het veld, een beslissing daarover niet willen uitstellen. Dit betekent dat voor virus de uitslag van de veldkeuring bepalend is voor de klasse.

De beperkte beschikbare capaciteit volstaat om laboratoriumonderzoeken op Q- organismen (Meloidogyne chitwoodi/fallax) en de onderzoeken ten aanzien van derde landeneisen (PMTV) uit te voeren. Ook het bruin- en ringrot onderzoek, dat niet met PCR wordt uitgevoerd, kan normaal doorgang vinden. Handel en export van pootgoed worden hierdoor dus niet belemmerd, laat directeur Eric Casteleijn in de verklaring weten.

Vrijwillig onderzoek
Bovendien is nog zeer beperkte capaciteit beschikbaar die kan worden ingezet om een deel van het vrijwillige onderzoek uit te voeren. De hoeveelheid vrijwillig onderzoek die kan worden uitgevoerd, kan gedurende het seizoen nog toenemen als de NAK aan meer materiaal kan komen. Het aanbod van vrijwillig onderzoek wordt nog nader worden uitgewerkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden