Shutterstock

Inside Aardappel

België zet eerste vroege aardappelnotering op bord

14 Juli 2020 - 2 reacties

De eerste verwerkers van aardappelen gaan in deze periode op de nieuwe oogst. De eerste Première-aardappelen zijn gerooid en geleverd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten lijken volgens de laatste proefrooiresultaten van dinsdag 14 juli, die door PCA zijn gepubliceerd, toch net iets onder (in het geval van Amora) het 5-jarig gemiddelde uit te komen. En dat ondanks de droogte, waarbij de kwaliteit over het algemeen goed is te noemen. Door alle coronaperikelen en de gevolgen die dat voor de aardappelmarkt de laatste maanden heeft gehad, is er nauwelijks - of eerlijker gezegd geen - vraag naar vrije aardappelen. Een notering maken is dus geen eenvoudige kwestie.

Bulldozer-effect
Dat de aardappelen oude oogst (waarvoor deze week 29 door PCA/Fiwap €3,00 per 100 kg wordt genoteerd) nog altijd als een donkere wolk boven de markt blijft hangen, maakt het de start van het vroege seizoen extra lastig. Doordat de fabrieken voorlopig nog niet op volledige verwerkingscapaciteit kunnen draaien, is de verwachting dat het bulldozer-effect de komende periode aanzienlijk is. Ook gelet op de huidige goede groeiomstandigheden. De opbrengst per hectare wordt de komende weken groter, waardoor het aanbod lastig te matchen zal zijn.

PCA/Fiwap noteerde vandaag (dinsdag 14 juli) voor de eerste keer dit seizoen voor vroege aardappelen. Deze notering is vastgesteld op €5 tot €7 per 100 kg af teler. Ook in de oogstjaren 2014 en 2017 werden de eerste noteringen zo laag ingezet. Dus als de trend van die oogstjaren voor dit seizoen ook opgaat. komt de gemiddelde notering uit op ongeveer een schamele €2,00 per 100 kg. Daarmee vind de zeer negatieve lijn, reeds in maart als gevolg van de coronavirus ingezet, jammer genoeg doorgang.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden