Agrifoto

Inside Aardappelen

Aviko betaalt 1 generieke voorlopige poolprijs uit

17 Juli 2020 - Niels van der Boom

Deelnemers van de aardappelpool bij aardappelverwerker Aviko Potato hebben 1 voorlopige poolprijs gepresenteerd gekregen voor alle rassen. Omdat de pool gebruik maakt van de compensatieregeling fritesaardappelen, laat het definitieve resultaat op zich wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een brief aan de deelnemers werd het resultaat donderdag 16 juli kenbaar gemaakt. Niet via een fysieke bijeenkomst, zoals gebruikelijk is, als gevolg van de coronacrisis. Die heeft ook enorme impact op Aviko, de verschillende afzetsegmenten en dus ook het verloop van de pool.

Voorlopig resultaat
De Aardappel Telers Commissie (ATC) maakt gebruik van de compensatieregeling en heeft van RVO.nl toezegging gekregen dat de uit te keren tegemoetkoming niet met de poolopbrengst wordt verminderd. Daarbij meldt het direct dat er geen 100% garanties zijn. Omdat de exacte hoogte van de tegemoetkoming niet definitief bekend is, gaat het om een voorlopig resultaat. Voor week 13 komt de pool zonder voorverkoop uit op €11,54 per 100 kilo. De pool met voorverkoop komt uit op €12,49 per 100 kilo. Dit zijn prijzen ex. BTW voor de maat 40mm opwaarts en voor aftrek van de poolkosten.

Opvallend is dat deze prijs voor alle rassen geldt. Door de omstandigheden zijn er geen verschillen per ras merkbaar, zo laat de ATC weten. Rasverschillen en kwaliteitsbonussen worden daarom niet uitgekeerd. Het rassenpakket omvat voor een belangrijk deel Innovator, Agria en Victoria, die Aviko in de 'triple A-categorie' schaart. Dat leverde kleine verschillen. Partijen die onder moeizame omstandigheden zijn geoogst werden laat afgeleverd. Juist de aardappelen met een verminderde kwaliteit eindigde hierdoor veelal bij alternatieve bestemmingen. De bewaarvergoeding bedraagt 65% van de reguliere bewaarvergoeding die geldt voor vasteprijscontracten.

Verschil definitieve prijs
De ATC denkt dat definitieve poolprijs ongeveer €0,50 afwijkt naar boven of beneden. Aviko heeft reeds een voorschot uitbetaald en €1,50 per 100 kilo afkomstig van de alternatieve afzet, het verkopen als voeraardappel. Deze worden verrekend met het definitieve resultaat. Wanneer die bekend wordt, is onbekend. Het betreurt dat telers zo lang op hun geld moeten wachten, en probeert het pooldeel zo snel mogelijk uit te keren voor de liquiditeit van de teler. Pas wanneer bij RVO.nl definitief bekend is hoeveel aardappelen in aanmerking komen voor de steunmaatregel wordt duidelijk hoe groot het toe te kennen steunbedrag is. Telers die aardappelen op contract hebben aangemeld kunnen hun aanvraag probleemloos intrekken, voor een soepeler verloop.

Ook voor komend seizoen heeft de coronacrisis impact op de pool. Zo neemt het volume aardappelen toe. Het gaat om bestaande deelnemers die dit voorjaar minder aardappelen op contract konden telen. Er is daarom een groter aandeel aardappelen in de pool gestopt. Een volumegroei is geen ambitie van de ATC, die voor komend seizoen negatief gestemd is. De huidige cijfers aangaande het areaal, de gewasgroei in Europa en vraag naar eindproduct ligt hieraan ten grondslag.

Verschuiving in bewaarperiode
De discussie rond het wegvallen van de kiemremmer Chloorprofam en loofdodingsmiddel Diquat zijn door de coronacrisis naar de achtergrond verschoven. Wel zijn veel telers nu bezig hun bewaarschuren te reinigen. Ook merkt de ATC dat telers eerder geneigd zijn om vroeger in het seizoen (voor 1 januari) hun product af te zetten. Het vinden van een goede spreiding in het af te zetten volume is daardoor extra lastig.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden