B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Telers in VS krijgen meer steun, maar niet genoeg

17 Juli 2020 - Niels van der Boom

In vergelijking tot andere agrarische producten hebben telers van consumptie- en pootaardappelen in de VS tot nu toe weinig financiële compensatie ontvangen. USDA secretaris Sonny Perdue kondigde recent aan dat fritesaardappeltelers recht hebben op een hoger bedrag tot €5,80 per 100 kilo. Dat vinden zij onvoldoende.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De financiële compensatiemaatregelen waar aardappeltelers, net als andere boeren, aanspraak op kunnen maken is onderdeel van het Coronavirus Food Assistance Program (CFAP), ter waarde van $1,4 miljard. Op zijn beurt is dit programma onderdeel van het enorme CARES-steunpakket dat de Amerikaanse overheid in maart heeft opgetuigd. De regeling zit een stuk ingewikkelder in elkaar dan die in Nederland.

3 categorieën
Het CFAP maakt onderscheid tussen tafel-, frites en pootaardappelen. Bij de tafelaardappelen wordt onderscheid gemaakt tussen de Russet-rassen en overige. De eerstgenoemden worden fors meer beloond. Er zijn 3 categorieën waar telers aanspraak op kunnen maken:

  • Categorie 1 keert een steunbedrag uit wanneer de aardappelprijs tussen 15 januari en 15 april voor de teler met meer dan 5% is gedaald.
  • Categorie 2 keert een bedrag uit wanneer het product in diezelfde periode niet is betaald, of wanneer ze waardeloos zijn geworden door de afname van kwaliteit.
  • Categorie 3 covert het financieel verlies van aardappelen waar geen afnemer voor werd gevonden, die zijn gedoneerd of aardappelen in het veld die tussen 15-1 en 15-4 niet geoogst konden worden.

Niet voldoende
De bedragen variëren per categorie, omdat het financieel verlies eveneens verschilt. Voor fritesaardappelen bedraagt de toegekende steun in de 3 categorieën omgerekend €3,88, €5,82 en €1,94 per 100 kilo. Voor Russet-tafelaardappelen liggen deze bedragen flink hoger, tot €17,46 per 100 kilo in categorie 2. Fritesaardappelen kennen de laagste steun in categorie 2. De National Potato Council (NPC) pleit daarom bij secretaris Perdue voor een integrale verhoging van het steunpakket, tot minimaal €7,76 per 100 kilo. Volgens hen is de nu toegekende steun veel te laag. Zeker in vergelijking tot andere gewassen. Zo steekt het bij de organisatie en telers dat zoete aardappelen wel fors hoger worden beloond.

De individuele staten lobbyen bij landbouwministerie USDA voor meer compensatie. Dit geldt zeker voor de aardappelstaten Washington en Idaho, waar de teelt van groot belang is voor de economie. Daarnaast zijn er belangenbehartigers als de NPC die zich voor de zaak inzetten. De organisatie denkt dat 680.000 ton aardappelen (van seizoen 2019-2020) in de VS onverkoopbaar is geworden als gevolg van de coronacrisis.

(Het CFAP rekent met dollarcents per pond. Voor de berekeningen in dit artikel is gerekend met een wisselkoers van $1=€0,88).

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox