Shutterstock.com

Inside Aardappel

Uiterst lastig start nieuwe seizoen aardappelen

17 Juli 2020 - 11 reacties

Enigszins later dan normaal gaan de verwerkers in Europa voor een gedeelte over op nieuwe aardappelen. Het aanbod van oude aardappelen en het onderhoud die een aantal fabrieken in alle rust doen, zorgen voor een uiterst lastige start van het nieuwe seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opgebouwde voorraad eindproduct - door de stagnatie als gevolg van het coronavirus - zorgt zelfs voor een dramatische uitgangspositie. De vorming van een marktprijs is deze periode blijkbaar onhaalbaar, omdat er geen vraag is naar vrije aardappelen. Waarschijnlijk om die reden was het vrijdag 17 juli voor de commissie die de Belgapom samenstelt, niet mogelijk om tot een notering te komen.  

Indicatie marktprijs
De hectareopbrengst in de vroege teeltgebieden van Europa zijn gemiddeld tot bovengemiddeld, waardoor mede door de uitbreiding van het areaal van de vroege in met name België er sowieso al voldoende aanbod was geweest. Door de coronaproblemen wordt een en ander en niet beter op. Een indicatie voor een marktprijs lag volgens PCA/Fiwap begin deze week rond het niveau van € 5,00 per 100 kg, maar insiders geven aan dat op deze marktprijs niet wordt gehandeld. Ongeveer 3,00 per 100 kg af teler lijkt meer de realiteit te zijn.  

Het probleem van het niet maximaal draaien van de verwerkers (naar verluidt nog 80%) is essentieel, waardoor de start van het nieuwe seizoen niet op gang wil komen. Juist het niet volledig benutten van de verwerkingscapaciteit door de stagnatie van de afzet, kan het verschil maken in de markt en de prijsvorming.  

Focus op prijs oude oogst
De focus qua prijsvorming van de nieuwe oogst richt zich jammer genoeg, maar wel logisch op het prijsniveau van de oude oogst. De marktprijs van aardappelen oogst 2019 is geruime tijd rond €2,50 blijven hangen, maar de prijs is nog verder onder druk komen te staan. De vraag naar voeraardappelen neemt wat af, doordat veehouders minder behoefte hebben aan voer door het groeizame weertype.

Een extra snede gras kan soms tegen de verwachting in (was extreem droog in het voorjaar) worden binnengereden. Ook de maïsgewassen doen het goed (kijk eens naar de Boerenbusiness Ruwvoertour), wat de markt van voeraardappelen niet vooruit helpt. Deze week zijn er voeraardappelen verhandeld tussen €1,00 en €2,00 per 100 kg af gehaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden