Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelverwerking bijna terug naar oude normaal

20 Juli 2020 - Niels van der Boom

De verwerking van aardappelen tot frites en andere aardappelproducten heeft in juni een stijging doorgemaakt. Nederlandse fabrieken hebben beduidend meer product verwerkt en een nieuw diepterecord afgewend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende de maand juni zijn in totaal 274.300 ton aardappelen door de aardappelindustrie verwerkt. Een fors volume van 103.600 ton is afkomstig uit het buitenland. Dit niveau ligt zelfs nog iets boven dat van mei (38% van het totaal versus 37% in mei), toen ook al veel aardappelen werden ingevoerd. Hoofdzakelijk uit België. Daarmee is een nieuw diepterecord afgewend. In juni 2013 en 2011 werden namelijk minder aardappelen verwerkt dan dit jaar het geval was.

Verschil
Het verwerkingscijfer van afgelopen maand ligt 7,5% onder dat van vorig jaar en 19% onder het 5-jarig gemiddelde. Dit verschil is te wijten aan het feit dat in juni 2019 en 2018 relatief weinig aardappelen werden verwerkt, in vergelijking met het tempo van de jaren ervoor.

Van het totale aardappelvolume werd 118.600 ton voorgebakken frites gemaakt. Dit niveau hebben we sinds maart niet meer gezien. 26.000 ton werd tot overige aardappelproducten verwerkt. Ten opzichte van een jaar eerder ligt het geproduceerde fritesvolume 12% lager.

Overschakeling nieuw seizoen
Het heeft er alle schijn van dat ook juli herstel gaat tonen. Traditioneel neemt het verwerkte volume af, omdat fabrieken mondjesmaat omschakelen naar de nieuwe oogst en het nodige onderhoud uitvoeren, waardoor lijnen worden stilgezet. Dit jaar is dat bij sommige verwerkers al in april en mei gebeurd en hebben verwerkers in juni de draad opgepakt. Ook is er nog een behoorlijk volume oude oogst te verwerken, omdat contractaardappelen langer zijn bewaard.

Het 5-jarig gemiddelde voor de maand juli ligt op 272.240 ton aardappelen. Het volume neemt ten opzichte van juni met bijna een vijfde af in deze periode. Het is interessant om te zien of dat beeld ook dit seizoen wordt gerepeteerd. De afzet van frites heeft zich eveneens in de voorbije weken kunnen herstellen, zo geven marktinsiders aan.

Rabobank publiceerde recent een bericht over de opgebouwde fritesvoorraad. Het is lastig om in te schatten in hoeverre frites direct worden geëxporteerd en geconsumeerd, of dat nog steeds veel op voorraad wordt gezet. Is dit laatste het geval, dan blijven de gevolgen van de coronacrisis zich voor de markt uitschuiven. Dat kan op een later moment gevolgen hebben voor de verwerkingscijfers.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden