Shutterstock

Inside Aardappelmarkt

Waarom is er al handel op termijnmarkt april 2022?

22 Juli 2020

De aardappelmarkt is nog bezig om de laatste oude oogst weg te werken. Ook wordt er voorzichtig gestart wordt met de oogst van 2020. Maar ook wordt op de termijnmarkt inmiddels gehandeld voor oogst 2021 op het contract van april 2022. Waarom?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vandaag werden er 38 contracten gehandeld op een prijsniveau van €13,50 tot €13,80. Waarom zo vroeg en waarom op dit prijsniveau? De drang om te handelen voor oogst 2021 komt voort uit de marktontwikkeling van oogst 2020. De sombere outlook en prijsontwikkeling doen partijen op de markt alvast zoeken naar dekking voor 2021.

Na bloedbad afgelopen seizoen
Duidelijk is dat er voor de aankomende oogst weinig hoop is. Het areaal is niet gekrompen en over het algemeen lijkt de oogst in Europa normaal tot goed te groeien. De gevolgen van corona en daarmee de tanende afzet van voorgebakken frites heeft ervoor gezorgd dat de huidige termijnmarkt (TM) voor het april contract 2021 al onder de €6,00 is gezakt. De stemming en verwachting is zeer negatief en na het bloedbad van afgelopen seizoen, lijkt ook het komende seizoen voor de fritesverwerkers geen winstjaar te worden.

De meeste aardappelen waren al voor de inval van corona gecontracteerd bij telers tegen 'goede' prijzen. Veel van deze gecontracteerde aardappelen zijn nog niet doorverkocht als frites, dit gebeurt normaal in de periode augustus/september. Door de ontstane situatie met corona lijkt een fritesprijsoorlog op de loer. Verwerkers hebben overcapaciteit en voorraden in de vrieshuizen en gaan zich daarom concurrerend op de afzetmarkt van frites begeven. Daarmee wordt wellicht een deel van de gecontracteerde aardappelen met verlies doorverkocht aan fritesafnemers.

Strategie tegen het licht houden
Dit gaat gevolgen hebben voor het seizoen 2021. Fabrieken gaan niet alleen hun inkoopstrategie tegen het licht houden, maar zeker ook hun contractprijzen. Waar de afgelopen 5 jaar de contractprijzen steeds omhoog gingen door toename van vraag naar fritesaardappelen en oplopende fritesprijzen, vindt daar wellicht nu een kentering in plaats.

Minder contracteren tegen lagere prijzen, lijkt een reële strategie. Een aantal aardappeltelers denkt hier al over na en kiezen ervoor om nu al dekking te zoeken op de termijnmarkt voor oogst 2021, tegen prijzen (€13,60 april) die naar verwachting hoger liggen dan de toekomstige contractprijzen.

Of dit verstandig is, gaat de tijd uitwijzen. Immers, het is nog ver weg en we weten nog niks van areaal, groeiomstandigheden en afzet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden