Agrifoto

Inside Aardappelen

Eerste proefrooiing duidt op gemiddelde oogst

28 Juli 2020

Traditioneel vangt het proefrooiseizoen aan in week 30 voor de hoofdoogst. Ook dit jaar publiceert Aviko Potato zijn proefrooigegevens via haar website. Laat het extreem droge voorjaar zijn sporen na?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De proefrooiing van Aviko behelst meer dan 50 percelen verdeeld over Nederland, België en Frankrijk. De proefrooiing wordt al meer dan 10 jaar gedaan en geeft dus een goed beeld over de groeitrend die op dit moment plaatsvindt in Noord-West Europa. Echter de publicatie op de website betreft enkel de Nederlandse percelen en is een mengeling van verschillende fritesrassen (Innovator, Fontane, Victoria, Markies, Agria en Challenger).

De groei van Nederlandse fritesaardappelen (Bron: Aviko)

Boven afgelopen 5 jaar
Qua kilogrammen in week 30 lijkt de opbrengst licht boven de 30 ton per hectare te komen. Dit is een gelijke start aan de opbrengst van 2016, duidelijk dus aan de bovenkant van de afgelopen 5 jaar. Wat vooral opvallend is, is de recordgrofte en dat van de bemonsterde percelen de gemiddelde grofte al boven de 70% zit, het hoogste aantal in de afgelopen 5 jaar. Het onderwatergewicht (OWG) ligt wederom op de lijn van 2016, maar beduidend lager dan de afgelopen 2 seizoenen, wat zeer droge jaren waren (2018/2019).

Potentieel goede oogst
De voorzichtige conclusie die uit deze eerste cijfers getrokken kan worden, is dat er in potentie een goede oogst staat te groeien. Over het algemeen zijn de gewassen ook zeer vitaal. Dit wordt mede veroorzaakt door het groeizame weer. Milde temperaturen, donker weer en af en toe een bui doen hun werk op de aardappelpercelen. De grofte lijkt te duiden op een lager knollental dan gemiddeld. Iets wat veel gemeld wordt bij met name Innovator en Agria percelen. Fontane en Challenger lijken wel voldoende tal te hebben en de gewassen van deze rassen worden als uitzonderlijk vitaal aangemerkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden