Shutterstock

Inside Aardappelen

Regeling pakt slecht uit voor contractaardappelen

30 Juli 2020 - 21 reacties

De actuele markt van vroege aardappelen ligt letterlijk op zijn gat. Deze week verlaagde PCA/Fiwap de notering van vroege aardappelen met 0,75 euro per 100 kilogram naar 2,00 tot 2,50. Daarbij werd vermeld dat er geen vraag zou zijn in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het aanbod vrije aardappelen is dus geen plaats in de reguliere markt. Wel zou er interesse zijn vanuit de markt voor fourage. Echter de bieding voor afzet naar dit segment komt momenteel niet hoger dan €1 per 100 kilogram af. Voor wat betreft de vroege aardappelen is er de zorg dat de vers gerooide aardappelen niet geschikt zijn voor in de kuil. 

Niet meer dan gemiddeld
De opbrengsten van de vroege rassen zijn niet meer dan gemiddeld, hoewel de groeicurve de laatste weken wel wat is afgebogen. De oogst van vroege aardappelen is in feite te laat op gang gekomen, waardoor er flink volume is bijgegroeid waar de markt niet op zit te wachten.

Verwerkers zijn lang doorgegaan met contractaardappelen van oogst 2019 die gezien alle problemen veroorzaakt door corona beter ook in de door de overheid ingestelde regeling hadden kunnen vallen. Door het uiteindelijk niet kunnen inbrengen van de gecontracteerde aardappelen door de industrie heeft de markt voor komend seizoen een nog grotere deuk opgelopen dan dat het al had.

Naast het bulldozeren van de vroege aardappelen is de voorraad verwerkt product ook nog weer verder toegenomen. Conclusie is dat door het uitsluiten van de contractaardappelen van oogst 2019 de sector een slechte dienst is bewezen die zoals al gezegd de uitgangspositie nog beroerder maakt dan dat deze al is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden