Shutterstock

Inside Aardappelen

Eerste proefrooiresultaten Franse hoofdoogst

31 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

​​​​​​​De aardappelopbrengsten in Frankrijk pakken waarschijnlijk heel wisselend uit. Maar in het algemeen is de opbrengst hoger dan vorig jaar en wordt er vroeger geoogst.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het JRC Mars monitoring instituut publiceerde afgelopen maandag zelfs een opbrengstprognose voor aardappelen in Frankrijk die ruim 8% hoger uitkomt dan vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde. In tegenstelling tot vorig jaar is het in grote delen van Frankrijk niet bovengemiddeld droog.

Droogte in noordoosten
In het belangrijkste groeigebied van Frankrijk, Picardië en in het noordoosten, liggen de percelen er wel te droog bij. 10 millimeter neerslag in de afgelopen 14 dagen was slechts de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. Alleen bij voldoende regen is er in deze Franse regio een bovengemiddelde opbrengst te verwachten. Dit seizoen profiteerde het aardappelgewas echter wel van de tot nu toe gematigde temperaturen in vergelijking met 2018 en 2019. In de komende weken (augustus) wordt overigens wel flink warmer weer voorspeld, de vraag is wat het effect hiervan op de gewassen zal zijn. 

Effect beregening
Zonder beregening zijn de opbrengsten heel wisselend. In het algemeen lijkt het er op dat het aantal knollen per plant onder gemiddeld is, wat weer terug te zien is aan de grofte van de knollen. Het is spannend wat het hoogzomerse weer dat op het programma staat met de hectareopbrengsten verder gaat doen. Uitgaande van de huidige eerste proefrooiresultaten wordt een gemiddelde oogst verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden