Agrifoto

Inside Aardappelen

Afzet naar voer rendabeler dan verwerken

13 Augustus 2020 - 1 reactie

Soms komen de markten door extreme situaties in onbalans. Daarmee kunnen bestemmingen van producten naar andere dan waar ze voor geteeld zijn aantrekkelijker zijn dan de gebaande paden te belopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze situatie vindt op dit moment plaats op de aardappelmarkt. Dat de markt slecht is, dient geen toelichting en dat er daarnaast geen vraag is vanuit de reguliere kopers is ook bekend. PCA noteerde €1 tot €2 voor de aardappelen af land, met daarbij de opmerking dat er geen handel en vraag was.

Dit gegevens kan de telers op het verkeerde been zetten, gezien er wel degelijk vraag is. De vraag komt echter niet vanuit bestaande afnemers. Telers die hun contractvolume hebben geleverd aan hun vaste afnemer staan nu voor de beslissing of ze het restant van de aardappelen gaan 'meeleveren' of dit laten zitten en op zoek gaan naar alternatieve afzet.

Fouragehandel vraagt
De verwerkers die aardappelen boven het vasteprijsvolume meenemen, betalen daar €1 tot €1,50 voor. Daarbij is de vraag waar deze heen gaan. Gaan ze de fabriek in, gaan ze de vlokken in of worden de kilo's afgezet richting de zetmeelindustrie? Daarbij vindt ook altijd nog een tarrering plaats.

De grootste vrager naar vrije aardappelen is de fouragehandel voor voer, maar ook zetmeeltelers die nog ruimte hebben in hun contracten met Avebe. Daarbij liggen de prijzen momenteel hoger of gelijk aan die van de verwerkers, maar wel zonder tarrering en praktisch geen kans op afkeuring. Daarmee kan dus een iets hoger saldo bereikt worden voor de vrije aardappelen.

Een bijkomend voordeel is dat deze aardappelen dan ook echt uit de markt zijn en daardoor de aardappelberg dus eerder weggewerkt is. Het vergt voor een teler iets meer inspanning door op zoek te gaan naar een alternatieve afzet (1 à 2 telefoontjes), maar dan helpt de teler wel zichzelf en de markt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden