Shutterstock

Inside Aardappelen

Rusland geeft fritesambitie verder vorm

19 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

Opnieuw wordt de bouw van een nieuwe fritesfabriek aangekondigd in Rusland. Dit keer gaat het om plannen van landbouwbedrijf ZHAK in de regio Tula, wat ten zuiden ligt van Moskou. Komt de ambitie van Rusland om zelfvoorzienend te worden in fritesproductie in een stroomversnelling?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktanalisten voorspelden eerder al dat de aardappelverwerking in Rusland over de komende jaren een vlucht zal nemen. De binnenlandse productie van aardappelproducten zou benedenmaats zijn, maar dat is iets wat volgens de Russen niet past bij de ambitie om zelfvoorzienend te zijn én een dominantere rol te spelen in de wereldwijde export van landbouwproducten.

McCain bouwt in zelfde regio
Dat 's werelds grootste fritesproducent McCain deze zomer aankondigde een fabriek te bouwen in Rusland kwam dan ook niet als een verrassing. De plannen betreffen de bouw van een fabriek in de industrieregio Toela onder Moskou. Dezelfde regio als waar ZHAK zich volgens Potatobusiness met nieuwe bouwplannen meldt.

ZHAK is een van de grootste aardappelproducenten van Rusland. Het bedrijf zou eind van dit jaar starten met de bouw van een fabriek in de stad Venev. Deze wordt naar verwachting eind 2022 in gebruik genomen. De beoogde capaciteit is niet bekend. Wel wordt gemeld dat het bouwproject €17,4 miljoen zou kosten.

Fritesconsumptie groei
De afzet van frites wordt in Rusland gezien als een belangrijk groeimarkt. Euromonitor International voorspelde eerder ook al dat de verkoop van aardappelproducten in de Russische detailhandel dit jaar met bijna 10% groeit. Het belangrijkste afzetkanaal voor frites, de horeca, lijkt bovendien onverzadigbaar. Volgens douanegegevens haalden de Russen in 2019 bijna 100.000 ton verwerkte aardappelen uit het buitenland, met name vanuit Nederland.

De productie van frites op eigen bodem nam in Rusland pas in 2018 een vlucht. De joint venture Belaya Dacha Group en Lamb Weston/Meijer opende toen in Lipetsk de eerste grote fritesfabriek. De verwerkingscapaciteit wordt geschat tussen de 100.000 en 200.000 ton aardappelen per jaar en er zouden stevige groeiplannen zijn. De verwezenlijking van die plannen lijkt dit jaar tijdelijk gestrand. Door een dalende vraag, als gevolg van de coronacrisis, werd de productie een aantal maanden stilgelegd.

Hogere verwerkingssnelheid
De fabriek in Lipetsk zou oorspronkelijk alleen in de maanden juli en augustus worden gesloten, maar door corona werd dat een periode van bijna 5 maanden. Inmiddels is de productie wel weer hervat, zo schrijft Agroinvestor. In de maanden dat de fabriek stil lag heeft het bedrijf wel een modernisering doorgevoerd van omgerekend €7,4 miljoen. Daarmee moet de verwerkingssnelheid flink stijgen. McDonald's is de grootste afnemer, maar Belaya Dacha Group en Lamb Weston/Meijer hebben de ambitie om héél Rusland van frites te voorzien. De vraag is hoeveel McCain en ZHAK van dat martaandeel gaan afsnoepen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden