Agrifoto

Inside Aardappelen

Opbrengst Innovator onder gemiddelde

25 Augustus 2020 - Kimberly Bakker - 8 reacties

Uit proefrooiresultaten van Fiwap, Carah, PCA en Inagro blijkt dat in Wallonië de hectareopbrengst van aardappelpercelen met Innovator momenteel flink onder het 5-jarig gemiddelde uitkomt. Ten opzichte van de 2 nog drogere voorgaande jaren lijkt de oogst wel wat hoger uit te pakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 34 hebben Fiwap, Carah, PCA en Inagro proefrooiingen uitgevoerd op 14 aardappelpercelen met Bintje in heel België en 8 percelen met het ras Innovator in Wallonië.

Innovator
De proefrooiresultaten van de 8 percelen Innovator tonen een beneden gemiddelde opbrengst van 34 ton per hectare (in 35 millimeter opwaarts), met een variatie van 22 tot 46 ton per hectare. Daarmee ligt de opbrengst op dit moment 3 ton lager dan het 5-jarig gemiddelde. Ten opzichte van seizoen 2019 en seizoen 2018 zijn plussen zichtbaar van respectievelijk 2 ton en 4 ton per hectare. De gemiddelde plantdatum komt voor Innovator uit op 22 april.

Het aantal knollen per plant komt overigens niet verder dan 6,4 knollen. Daardoor valt 89% in de maatsortering 50 mm opwaarts. De gemiddelde veroudering van het loof wordt ingeschat op net geen 70%, waardoor de groeipotentie beperkt is. Hierdoor zal het meerjarig gemiddelde van de bemonsterde percelen in Wallonië niet gehaald worden.

Bintje
Bij het inmiddels nog maar 'kleine' ras Bintje komt de gemiddelde hecatreopbrengst (35 millimeter opwaarts) uit op 36 ton per hectare, al toont de opbrengst een brede range: van 21 ton tot 46 ton per hectare. De opbrengst van 46 ton per hectare werd behaald op een beregend perceel. De gemiddelde opbrengst komt 1 ton lager uit dan het 5-jarig gemiddelde en 1 ton per hectare hoger dan afgelopen seizoen. De gemiddelde plantdatum noteert 16 april.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden