Agrifoto

Inside Aardappelen

Duitsers rekenen op goede aardappeloogst

26 Augustus 2020 - Jeannet Pennings - 2 reacties

Duitsland stevent af op een forse aardappeloogst. De stijging van het areaal gaat gepaard met relatief goede verwachtingen van de opbrengst, die in lijn liggen met voorgaande jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Duitse aardappelareaal groeit dit jaar met ruim 3.000 hectare, zo liet statistiekbureau Destatis recent weten. Daarmee werd de in het voorjaar voorspelde fikse areaalstijging iets naar beneden bijgesteld: van 2% naar 1,2%. Het areaal komt nu uit op 274.900 hectare aardappelen tegenover 271.600 hectare in 2019.

In Duitsland wordt uitgegaan van een gemiddelde opbrengst van 41,6 ton per hectare. Zo blijkt uit het deze week gepubliceerde MARS-bulletin van augustus. Dat is maar een fractie minder dan het 5-jarig gemiddelde dat in Duitsland op 41,8 ton per hectare staat. Ten opzichte van 2019, net als 2018 een mager oogstjaar, wordt een 6,6% grotere oogstopbrengst verwacht.

Beeld rest EU wisselend
Ook Polen, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk en Tsjechië verwachten een vergelijkbare of zelfs nog hogere stijging van de oogst. Andere Europese landen moeten rekening houden met een opbrengst die licht stijgt of krimpt. In Nederland en België wordt uitgegaan van respectievelijk 43,2 ton en 42,4 ton per hectare. Dat is een stijging van ongeveer 3% ten opzichte van 2019 en de afgelopen 5 jaar. De Franse aardappeloogst wordt geschat op 40,5 ton per hectare, wat een krimp van 2,3% betekent. Het is echter wel 1,9% boven het 5-jarig gemiddelde.

In Duitsland worden in de meeste regio's inmiddels vroege aardappelen geoogst. Daarbij worden overal proefrooiingen uitgevoerd. De geluiden uit de regio's zijn wisselend als het gaat om de verwachting van de oogst. Van een matige tot aanzienlijk hogere opbrengst dan gemiddeld. Met name het neerslagpatroon van de afgelopen 2 maanden is daarin bepalend. In de meeste regio's is nog altijd sprake van een watertekort.

2020 goed oogstjaar
Reden voor de Europese Unie om de opbrengstvoorspelling in het laatste MARS-rapport naar beneden bij te stellen, want die lag in juli nog op 42,9 ton per hectare. Insiders betwijfelen echter of die correctie terecht is. De frites- en zetmeelaardappelen kunnen nog een flinke eindsprint maken.

Desalniettemin zorgt de raming van 41,8 ton per hectare (in combinatie met de stijging van het areaal) nog steeds voor een totale aardappeloogst van 11,5 miljoen ton. Daarmee ligt de opbrengst in lijn met onder andere het goede oogstjaar 2017 en kan 2020 als de verwachting uitkomt tot een van de betere jaren worden gerekend. In de afgelopen 2 matige oogstjaren lag de opbrengst rond de 9 en 10 miljoen ton.

Geen goede uitgangspositie
Insiders twijfelen nog aan de meest recente areaalcijfers. De voorspelde stijging van 1,2% kan wel eens aan de voorzichtige kant zijn. Hoe dan ook vormt de huidige opbrengstverwachting van 11,5 miljoen ton geen goede uitgangspositie voor de afzet. De markt, en dan specifiek frites, staat sinds de uitbraak van het coronavirus zwaar onder druk. En hoewel de afzet voorzichtig herstelt, is de markt nog lang niet op het niveau van voor de crisis. De kans dat telers ook komend jaar met een aanzienlijk overaanbod kampen, is dus groot.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden