Agrifoto

Inside Pootaardappelen

Waddengebied goed voor derde van pootgoedteelt

30 Augustus 2020 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het areaal pootaardappelen in Nederland krimpt dit jaar licht, tot 46.570 hectare. Dat blijkt uit data van Boer&Bunder. Na 4 jaar stabiliseert het areaal aardappeluitgangsmateriaal daarmee. In welke provincie is de grootste stijging merkbaar en waar daalt de teelt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Praat je over de oppervlakte pootaardappelen, dan zijn er 2 maten om mee te meten. Enerzijds de data vanuit de Gecombineerde Opgave van RVO.nl. Hierop baseert de online-tool Boer&Bunder.nl zijn cijfers. Dit cijfer komt voor 2020 op 46.572 hectare. Een min van 70 hectare met 2019. Daarnaast zijn er de aangiftecijfers van keuringsdienst NAK. Zij komen dit jaar op 41.849 hectare uit, wat 180 hectare minder is dan vorig jaar.

Het verschil wordt verklaart door de bruto en netto oppervlakte. Voor de keuring wordt de exacte oppervlakte pootgoed opgegeven, zonder kopakkers, geren en andere braakliggende stroken. Bij de Gecombineerde Opgave wordt het volledige perceel ingetekend. Een verschil dus van ruim 4.700 hectare. Wij behandelen in dit artikel de bruto cijfers.

Groningen groot in pootgoed
Verreweg het meeste pootgoed wordt geteeld in de provincie Groningen. In 2016 kwam voor het eerst de oppervlakte in die provincie boven de 10.000 hectare uit. Tussen 2012 en 2015 was een dip merkbaar, nadat de teelt vanaf 2016 al eens richting dit niveau ging. Ook dit jaar is de oppervlakte toegenomen met 1,3%, tot 10.373 hectare. In 10 jaar tijd is de toename 11%. Daarmee is het niet het grootste areaal ooit. In 2017 werd nog 148 hectare meer verbouwd.

Van het totaal areaal neemt de gemeente Het Hogeland 60% van de pootgoedteelt in Groningen voor zijn rekening. De gemeente Loppersum zit daar met een aandeel van 13% onder. De top 3 wordt compleet gemaakt door de gemeente Westerkwartier, met 753 hectare.

Waddenkust
Het zwaartepunt van de pootgoedteelt langs de Waddenkust is ook in de cijfers voor Friesland zichtbaar. Met 7.787 hectare teelt deze provincie – na Flevoland – het meeste pootgoed. Hiervan groeit dit jaar 39% in de gemeente Waadhoeke en 38% in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het totale Waddengebied komt uit op 13.530 hectare pootaardappelen. Van alle pootaardappelen staat dus bijna 30% langs de Waddenkust. Een belangrijk deel van de Duitse pootgoedteelt groeit verder oostelijk, langs de Duitse Waddenkust. Letterlijk een pootgoedhotspot.

Qua pootgoed-dichtheid komt de Noordoostpolder op plek 2. Hier groeit 15% van het Nederlands areaal. Goed voor 7.174 hectare. Zet je deze polder in de provincielijst, dan scoort het een vierde plek, na Friesland. Met ruim 1.476 hectare is de pootgoedteelt in Oostelijk Flevoland veel minder evident aanwezig. Wel is de rotatie in Flevoland het meest intensief. Op 60% van de akkerbouwgrond worden minimaal 1 op 4 aardappelen verbouwd. In Groningen is dat op 30% van alle percelen.

Zuid-Nederland op 5
Noord-Holland staat op plek 4 met 6.787 hectare. De teelt focust in de Wieringermeer. De gemeente Hollands Kroon is goed voor een dikke 4.000 hectare. Texel valt op in de lijst. Daar groeit bijna 1.000 hectare pootgoed. De eerste zuidelijke provincie komen we tegen op nummer 5. Dit is Zeeland, met 4.177 hectare. Daarvan groeit het meeste in Zeeuws-Vlaanderen: 2.865 hectare. Bijna 70%. De rest ligt verspreidt over de eilanden.

Van alle Nederlandse gemeentes is de teelt dit jaar in het Gelderse Oude IJsselstreek het meest gedaald. Het gaat om ruim 130 hectare, wat betekent dat de teelt hier met 43% is afgenomen. In de provincie is het areaal met 1% gedaald. Op 2 staat de gemeente Súdwest-Fryslân. Hier daalde de oppervlakte met 14% en op 3 vinden we Noardeast-Fryslân met een daling van 2%. De grootste stijging staat op conto van het Zeeuwse Sluis, met een toename van 11% (105 hectare). Berkelland in Gelderland staat op 3 met 87 hectare. Waadhoeke staat op 3 (85 hectare).

TBM-pootgoed
Van het totaal pootgoedareaal is 2.770 hectare dit jaar ingeruimd voor de teelt van Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen (TBM) pootgoed. Deze oppervlakte is stabiel te noemen. Verreweg het grootste gedeelte groeit in Drenthe. Van de dik 3.000 hectare poters is 50% TBM. Groningen kent een areaal van 864 hectare TBM-pootgoed.

Als abonnee van Boerenbusiness kunt u gebruik maken van de speciale kortingsactie voor Boer&Bunder. U ontvangt 10% korting op de abonnementsprijs van Boer&Bunder. Klik hier voor meer informatie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden