Agrifoto

Inside Aardappelen

Neerslag trekt hoofdoogst naar gemiddelde

31 Augustus 2020 - Niels van der Boom - 43 reacties

De recente regen heeft er op veel plaatsen voor gezorgd dat van een vochttekort geen sprake meer is, al blijft het regionaal wel droog. Gematigde temperaturen zorgen wederom voor ideaal aardappelweer. Uit nieuwe proefrooicijfers blijkt dat de hoofdoogst zo richting het gemiddelde trekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de meest recente cijfers – over week 35 – komt Aviko Potato voor alle rassen uit op ruim 55 ton per hectare bruto. Daarmee is de groei in een week tijd bijna 5 ton geweest. Alleen in 2017 en 2019 lag de opbrengst (fors) hoger. Gezien de trend vlakt de groei na volgende week af, om zo naar een eind toe te werken.

Grof en hoog OWG
Het onderwatergewicht is stabiel gebleven sinds de regenperiode. Met 390 gram in de 40 millimeter opwaarts is het relatief hoog voor de tijd van het jaar. Een beeld dat al meerdere weken zichtbaar is. Wat ook kenmerkend is voor dit seizoen is hoe grof de aardappelen zijn. Dik 85% heeft de maat 50 millimeter opwaarts al bereikt. Dat niveau is gelijk aan 2017. Vooral in een ras als Innovator is dit te wijten aan een kleiner tal als gevolg van het droge voorjaar.

Ten opzichte van de Belgische aardappelgewassen staan de Nederlandse percelen er gemiddeld beter voor. Bij onze zuiderburen ligt met name de Innovator-opbrengst nog flink onder het meerjarig gemiddelde. Daar viel gedurende augustus ook minder neerslag in vergelijking tot Nederland. Dat geldt ook voor Frankrijk en België.

Fontane doorstaat hitte goed
Eind augustus hebben Fiwap, Carah, PCA en Inagro in België opnieuw 31 percelen Fontane en 18 percelen Challenger bemonsterd. Na gemiddeld 129 groeidagen ligt de netto opbrengst van Fontane hier op 42 ton per hectare. Dit is 1 ton boven het 5-jarig gemiddelde en 2 ton boven het resultaat van vorig jaar. Challenger komt op 38 ton na 127 groeidagen. Dit is 3 ton onder het 5-jarig gemiddelde.

Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is groot qua opbrengst, wat deels door beregening wordt veroorzaakt. Voor beide rassen ligt de opbrengst in Vlaanderen hoger, al is dat bij Challenger maar 1 ton. Voor Fontane bedraagt het verschil 6 ton. Net als in Nederland zijn de partijen Fontane met 80% al behoorlijk grof. Bij Challenger is dat met 63% veel minder. Het onderwatergewicht is hoog, met ruim 400. Vooral in de Challengers.

Hergroei na regen
Kijken we naar de grafieken dan ligt de groeicurve nu boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. In de meeste jaren, behalve 2017, begon de groei nu af te vlakken met een kleine stijging in de septemberweken. De gewassen hebben duidelijk van regenval en vooral gematigde temperaturen geprofiteerd en hun groei opgepakt. Hierdoor is het OWG gedaald. In een enkel perceel Fontane is forse hegroei merkbaar. Het loof is inmiddels voor 40% afgestorven voor het ras Fontane en bij een derde al 50% of meer. De hittegolf heeft de veroudering duidelijk bespoedigd.

Bij Challenger is het beeld wisselend, met een spreiding van 20% tot 80%. Gemiddeld is dat 44%. Een bijna gelijk percentage komt ook niet aan zijn grofte. Het ras heeft dan ook duidelijk niet voldoende van de gevallen neerslag geprofiteerd, zoals Fontane dat wel deed. De verwachting is dan ook dat het ras onder gemiddeld het seizoen eindigt, maar wel beter dan in 2018.

Grote neerslagverschillen
Na een recordlange hittegolf zijn veel Nederlandse gebieden getrakteerd op flink wat neerslag, met regionaal enorme verschillen. Dat laat bijvoorbeeld een gedetailleerde kaart van Flevoland zien, die varieert van 70 millimeter tot bijna 230 millimeter. Vooral in het zuidoosten en oosten is weinig regen gevallen gedurende de maand. Naast Flevoland is in het zuidwesten, westen en noorden ook de nodige regen gevallen, waardoor het de aardappelen niet aan vocht ontbreekt voor de laatste groeiweken.

Droge en koele maand september met af en toe buien.

Weeronline

Weeronline – die deze maand door Weerplaza werd overgenomen en partner is van Boerenbusiness Agroweer – publiceerde recent een verwachting voor het weertype deze herfst. Voor september verwachten de meteorologen een droge en koele maand met af en toe buien. Vooral in oktober en november wijzen de weermodellen nu op veel neerslag. De vergelijking met vorig najaar wordt hierbij gemaakt. Richting de winter wordt een droger en kouder weertype verwacht.

Neerslag of toch veel zon?
Het weerinstituut houdt echter een slag om de arm. Er zijn ook weermodellen die juist met een zeer droge en zonnige oktober op de proppen komen, waarna vooral november erg nat wordt. Na een milde september worden de verwachtingen al snel onzeker.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden