Shutterstock

Inside Aardappelen

India wil grote speler worden op fritesmarkt

9 September 2020 - Kimberly Bakker

De bouw van een nieuwe aardappelverwerkingsfabriek van omgerekend ruim €11,5 miljoen moet ervoor zorgen dat India een grote speler wordt op de wereldwijde fritesmarkt. Banas Dairy, het bedrijf dat achter de bouw zit, wil daarmee de strijd aangaan met McCain Foods India en Hyfun Foods.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

India is met een jaarlijkse aardappelproductie van ruim 50 miljoen ton de tweede grootste aardappelproducent in de wereld. Samen met 's werelds nummer 1, China, is het goed voor 38% van de wereldwijde productie van aardappelen. Circa 30% van de Indiase aardappelproductie vindt plaats in het noordelijke Uttar Pradesh, waarmee dit de grootste aardappelproducerende staat in het land is. Op de tweede en derde plek staan Bengal en Bihal met respectievelijk 26% en zo'n 12% van de totale productie.

Een deel van deze aardappelberg wil het land nu gebruiken om een grote speler te worden op de wereldwijde fritesmarkt. Om dat doel te behalen, komt er een nieuwe verwerkingsfabriek in Banaskantha (Noord-Gujarat), een belangrijk knooppunt voor aardappeltelers in India. Hoewel Gujarat slechts 10% van de totale aardappelproductie in India vertegenwoordigt, is het gebied goed voor 27% van de aardappelexport. Daarnaast ligt de kwaliteit van de productie in deze staat boven het gemiddelde.

Banas Dairy, naar eigen zeggen een van de grootste zuivelproducenten in Azië, is initiatiefnemer van het project dat ruim €11,5 miljoen gaat kosten. De fabriek krijgt een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 50.000 ton aardappelen en zal zich voornamelijk richten op de productie van frites voor de binnenlandse en internationale markten in Zuidoost-Azië. Banas Dairy wil hiermee de strijd aangaan met McCain Foods India en Hyfun Foods, die al zeer actief zijn in deze regio.

Volgens Kamraj Chaudhary, de algemeen directeur van Banas Dairy, is het streven om in oktober 2021 te starten met de productie. De eerste civiele werkzaamheden (zoals het bouwrijp maken van grond en het aanleggen van bestrating) zijn inmiddels gestart. Opvallend detail: de machines voor de nieuwe fabriek worden uit Nederland geïmporteerd. Banas Dairy wordt gesteund door de Indiase overheid, want die biedt een subsidie van net geen €250.000 aan voor het opzetten van de verwerkingsfabriek.

Inspelen op vraag naar frites
Volgens Chaudhary is er wereldwijd veel vraag naar aardappelproducten, waaronder frites. India exporteert hierbij voornamelijk richting Mauritius, Maleisië en Singapore. In 2019 exporteerde India voor omgerekend €25,1 miljoen aan diepgevroren aardappelproducten, het land staat daarmee op plaats 14 in de top 15 van landen met de hoogste exportwaarde. Het gaat om een hoeveelheid van ongeveer 30.000 ton.

Ter vergelijking: Nederland exporteerde in datzelfde jaar voor €1,9 miljard aan diepgevroren aardappelproducten en stond op plek 2 (na België, met €2,1 miljard). Alhoewel dit verschil gigantisch lijkt, is India wel een van de snelst groeiende landen als het gaat om de export van diepgevroren aardappelproducten. In seizoen 2015 lag de bovenstaande exportwaarde namelijk nog 228% lager (met slechts 5.000 ton) en in 2007 werd zelfs nog 6.000 ton geïmporteerd.

Op dit moment verwerkt Banas Dairy aardappelen in een gehuurde unit. Voor elke kilo frites heeft het 2 kilo aardappelen nodig. De frites van circa 9 millimeter worden op dit moment ook al veelal geëxporteerd, maar de kleinere frites (van zo'n 6 millimeter) worden alleen op de binnenlandse markt afgezet. Aangezien het bedrijf geen eigen verwerkingsfabriek heeft, zijn vanuit de handel wat zorgen over de kwaliteit, zo bemerkt Chaudhary. Dit gaat ten koste van de export. De nieuwe verwerkingsfabriek moet hier verandering in brengen. "Daarbij kunnen we met een eigen fabriek via contractteelt ook meer boeren betrekken", aldus de directeur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden