Agrifoto

Inside Aardappelen

Grote verschillen in de aardappelteeltgebieden

12 September 2020 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Nu loofdoding op veel aardappelpercelen het hoofdthema is, wordt al met een schuin oog naar de aanstaande hoofdoogst gekeken. Waar geen twijfel over mogelijk is, is het feit dat de situatie in de verschillende aardappelteeltgebieden in België en Nederland zeer wisselend is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tweedeling in Nederland is groot. Doordat de neerslag van afgelopen periode zeer plaatselijk gevallen is, kan de situatie op de aardappelpercelen binnen een straal van 5 kilometer enorm verschillen. Met name in de polder is dit duidelijk zichtbaar. De ene aardappelteler spreekt van nagenoeg perfecte omstandigheden, terwijl zijn buurman een laag water op het perceel heeft staan en hierdoor nog niet kan rooien. De neerslagkaart hieronder laat dat ook zien. Zo kent het zuidelijke deel van Flevoland een gemiddeld neerslagtekort van 100 millimeter, terwijl dit in het noordelijke deel nog zeker 180 millimeter is.

In het zuiden van het land is de situatie overigens totaal omgekeerd. Hier heeft droogte namelijk nog steeds de overhand. Daarbij is de situatie het meest extreem op de percelen in Zeeuws-Vlaanderen en in delen van Limburg. Volgens de insiders moeten op sommige percelen echt nog flink wat millimeters vallen om eind september te kunnen starten met rooien. Op dit momenten kampen die 2 gebieden nog met een neerslagtekort van circa 300 millimeter.

Neerslagtekort weerspiegelt situatie
Dat de meeste percelen in het land er over het algemeen echter redelijk goed bijstaan, wordt bevestigd door de gegevens van het KNMI met betrekking tot het neerslagtekort in Nederland. Terwijl 1 maand terug nog een tekort van 248 millimeter werd genoteerd, is dat inmiddels afgezwakt naar 216 millimeter. Daarmee is het jaar 2020 duidelijk afgestapt van de lijn van de 5% droogste jaren, al ligt de mediaan ook nog heel ver weg. Voor de komende dagen wordt wederom kortstondig een periode van hitte voorspeld, maar dit zal het neerslagtekort naar verwachting niet terugbrengen naar die 5% droogste jaren.

Er worden dan ook nog geen grote problemen verwacht voor de start van de hoofdoogst in Nederland. De meeste aardappelpercelen hebben momenteel voldoende vocht in de bodem zitten. Ook de weersvoorspellingen voor de komende dagen brengen in Nederland geen zware kopzorgen met zich mee. Kennis leert namelijk dat de grond medio september niet meer zo extreem uitdroogt. De enige hoop bij telers is dat het weer over 2 weken 'vast' is.

Grotere problemen in België
In Nederland is de situatie plaatselijk dus zeer wisselend, maar niet per se problematisch te noemen. In België gaat dat niet op. Het is in heel Wallonië extreem droog, waardoor de hectareopbrengsten naar verwachting 10 tot 15 ton lager liggen. Met een areaal van ongeveer 43.500 hectare spreek je dan al gauw over een gemis van circa 250.000 ton aardappelen.

De hitte die voor komende week wordt voorspeld, levert bij onze zuiderburen dan ook een stuk meer kopzorgen op. Er is vrijwel geen hoop meer dat de aardappelen nog bij kunnen groeien. Daarnaast is de grond hard en was water broodnodig. Nu er voor komende periode wederom geen neerslag voorspeld wordt, is starten met rooien (zonder beregening) nog geen optie. Is de verwachting dan dat de hoofdoogst veel later van start gaat? Nee, dat ook niet. Volgens insiders is het namelijk nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden