Agrifoto

Inside Aardappelen

Fontane gemiddeld, Challenger valt tegen

15 September 2020 - Niels van der Boom - 19 reacties

Het beeld in de diverse proefrooicijfers is zeer vergelijkbaar. Ondanks droge groeiomstandigheden in veel regio's van Nederland en België heeft Fontane zich toch naar de meerjarige opbrengst weten toe te werken. Challenger doet het beduidend minder en blijft achter. Met ruim 30 graden op de borden hoeft op veel nagroei niet meer te worden gerekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In België hebben Fiwap, Carah, PCA en Inagro weer hun 31 percelen Fontane bemonsterd. In week 37 komt de gemiddelde opbrengst hier uit op 45 ton per hectare netto. Dat is exact het 5-jarig gemiddelde en 3 ton meer dan vorig jaar het geval is. Met 82% in de maat 50 millimeter opwaarts zijn de Fontane's grof te noemen. Gemiddeld is dat driekwart. Dit heeft er vooral mee te maken dat het knolaantal lager ligt. Dit seizoen 12 stuks versus 16 gemiddeld.

Veroudering
Zoals al heel het seizoen doen de gewassen in Vlaanderen het beter dan in Wallonië. Mede omdat hier meer beregend kan worden. De opbrengst ligt er met 47 ton netto iets hoger. In Wallonië is dat met 43 ton ondergemiddeld. Het onderwatergewicht van 410 toont aan dat de gewassen al behoorlijk ver zijn in de veroudering. Dat is ook terug te zien in de wekelijkse groei van de percelen.

De 18 percelen Challenger komen uit op 42 ton per hectare in week 37, tegenover 41,2 ton gemiddeld. Met 63% in de maat 50 millimeter opwaarts zijn de partijen dit seizoen niet erg grof te noemen. Opvallend is ook de heterogeniteit. De spreiding tussen het slechtste en beste perceel is 19 ton. Bij Fontane is dat zelfs 32 ton.

Cijfers Bruwier
Aardappelhandel Bruwier bemonsterde eveneens in week 37 deze rassen. De Fontane's komen hier uit op 49,1 ton per hectare netto bij 86% in de maat 50 millimeter opwaarts. Het 5-jarig gemiddelde van Bruwier ligt op 48,7 ton per hectare. Challenger blijft steken op 48,7 ton per hectare en is ook hier minder grof.

Aviko Potato komt voor alle rassen en alle gebieden uit op 60 ton bruto, wat neerkomt op 51 ton netto. De cijfers liggen dus iets boven die uit België, maar liggen onder die van vorig jaar. Het groftepercentage blijft hoog en gaat al richting de 90%. Door de regenval (in Nederland) is het onderwatergewicht wel gedaald. Bij de Aviko-percelen is het onderwatergewicht met gemiddeld 380 een stuk lager dan de Belgische cijfers uitwijzen. Dit is overigens redelijk gemiddeld voor het bedrijf.

Laatste monstername
Zowel Bruwier als de Fiwap/PCA bemonsteren nog eenmaal in week 39. Aviko gaat door tot week 40. Fiwap meldt dat de aardappelpercelen voor gemiddeld 60% zijn afgestorven. Gezien de hoge temperaturen en lage vochtvoorziening wordt nauwelijks nog nagroei verwacht. Ook Bruwier meldt dat de potentie beperkt of nihil is van de Fontane en Challenger gewassen. Oogst 2020 kan daarmee worden samengevat als gemiddeld, erg grof en met een (zeer) hoog onderwatergewicht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden