Agrifoto

Inside Aardappelen

Oogstspanning brengt markt richting de top

10 Oktober 2020

De aardappelmarkt blijft een onvoorspelbare markt. Het negatieve sentiment vanuit areaal en het coronavirus wordt langzaamaan overgenomen door zorgen en stijgende prijzen door aanhoudende oogstproblemen. Deze week is er in veel gebieden weer geen enkele kans geweest om de aardappelen te oogsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaam maar zeker verstrijkt de tijd en moet nog meer dan de helft van de aardappelen in de Benelux geoogst worden, dat zal nog een flinke uitdaging worden. Vooral België heeft een grote uitdaging om de fabrieken afgelopen en komende week aan de praat te houden. Belgische verwerkers zijn druk in de omliggende landen aan het shoppen voor aardappelen om de friteslijnen te bevoorraden. Daarvoor worden ook hogere prijzen betaald dan de Belgapom noteert. Overigens worden in België geen hogere prijzen betaald dan de genoteerde €3, simpelweg omdat er geen transacties plaatsvinden en er geen aanbod is vanwege het niet kunnen rooien.

Vraag uit bewaring
Ook ontstaat er meer vraag naar aardappelen vanuit de bewaring. Niet-Nederlandse kopers zijn op zoek naar aardappelen voor de periode april-mei-juni. Het lijkt erop dat de Belgische verwerkers een lagere dekking hebben dan de Nederlandse verwerkers, doordat ze harder op de rem getrapt hebben met contracteren in de maand maart tijdens de lockdown. Door de lage aardappelprijs ontstaat weer ruimte om in deze periode fritesafzet te creëren en daarmee ook vraag naar aardappelen in die periode.

Het is lastig kopen, omdat weinig telers bereid zijn om aanbod te geven rond de €8 voor genoemde periode. Telers die wel aardappelen in de schuur hebben liggen, vinden de biedingen aan de lage kant en telers die ze nog op het veld hebben staan geven aan dat ze eerst maar eens gaan oogsten voordat er aan verkopen wordt gedacht.

Stijgende omzetten
De termijnmarkt is een afspiegeling van het sentiment wat op dit moment heerst in de markt. De prijs tendeert hoger door berichten van slechte opbrengsten van Belgische aardappelen en de angst voor het niet kunnen rooien van de aardappeloogst. We zien de omzetten ook weer stijgen op de termijnmarkt. Indekkers halen een deel van hun dekking terug en kopers bouwen hun positie licht af. Het weerbericht en de voortgang van de aardappeloogst zullen komende weken de stemming op de termijnmarkt bepalen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden