Agrifoto

Inside Aardappelen

Oogst vordert, achterstand niet overal ingehaald

19 Oktober 2020 - Niels van der Boom

Nadat het eindelijk droger is geworden, heeft de aardappeloogst in Noordwest-Europa momentum gekregen. Nederland, België en Frankrijk hebben allemaal grote sprongen gemaakt. Daarmee is de achterstand nog niet ingehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de raming van Aviko Potato blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse aardappeloogst achter de planken zit of af land is afgeleverd. Het gaat hierbij om de hoofdoogst consumptieaardappelen. De cijfers zijn bijgewerkt tot en met donderdag 15 oktober. In de 3 opvolgende dagen is uiteraard ook gerooid waardoor het definitieve percentage waarschijnlijk nog hoger ligt.

Bron: Aviko Potato

België en Frankrijk op achterstand
In ons land is beduidend meer gerooid dan vorig jaar het geval was medio oktober. Toen was ruim een kwart van de aardappelen van het land. In België en Frankrijk is dat andersom. De 2 landen moesten het leeuwendeel aan de start van deze maand nog rooien. Inmiddels staat België op 30% en Frankrijk op 25%. Een jaar eerder was dat 60% en 48%. In Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk is de oogst al veel verder gevorderd.

In Nederland blijft het zuidwesten een achterstand behouden. Terwijl verder noordelijk en oostelijk de rooiers alweer reden, moesten akkerbouwers in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant pas op de plaats maken. Inmiddels is daar een vijfde uit de grond. In de andere teeltgebieden is de voorbije week veel werk verzet. Op veel plekken is meer dan de helft inmiddels gerooid als we naar de situatie tot vandaag kijken.

Bron: Aviko Potato

Warm en wat regen
Kleine lokale regenbuien gooien soms wat roet in het eten van de rooiwerkzaamheden. Het tempo ligt op de zwaardere gronden laag. De huidige weersverwachting komt vooral voor woensdag met een regenachtige dag, waarna het licht wisselvallig blijft. Woensdag en donderdag gaat de temperatuur wel fors omhoog. In het zuiden van Nederland tot mogelijk 20 graden of meer. Van koude nachten en een verlate start is geen sprake.

De verwachtingen voor onze zuiderburen zijn vergelijkbaar met Nederland. Na deze week wordt vooralsnog een droge en milde week verwacht. Blijft dat zo, dan kan de oogst grote sprongen maken. Kijkend naar de voortgang dan wordt opnieuw duidelijk dat de rooicapaciteit groot is. In een week tijd kan er veel gebeuren door lange dagen te maken. In Frankrijk wordt iets droger weer opgegeven. Een herfststorm in de Golf van Biskaje zorgt voor onstuimig weer met vooral veel wind.

Aardappelen eruit, tarwe erin?
Het is bij akkerbouwers duidelijk merkbaar dat de ervaringen van oogst 2019 nog erg vers in het geheugen zitten. De druk is groot om zo snel mogelijk alles gerooid te krijgen. Direct nadat de rooier het land uit is, wordt vaak al gestart met de grondbewerking of het tarwe zaaien. Met een tarweprijs van bijna €210 – en een weinig positief vooruitzicht voor de aardappelmarkt volgend seizoen – is de kans groot dat meer tarwe gezaaid gaat worden dan eerder de planning was.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden