Agrifoto

Inside Aardappelen

Wat te verwachten van pootgoedmarkt in 2021?

28 Oktober 2020 - Kimberly Bakker - 2 reacties

Een tweede lockdown. Het was een grote tegenvaller voor de aardappelverwerkende industrie en daarmee ook voor de pootgoedmarkt. De afzet van pootgoed verloopt moeizaam en de vraag is fors minder dan in andere jaren. Tijd om vooruit te kijken. Wat kunnen we dan verwachten van de pootgoedmarkt in 2021?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel bevindt de pootgoedmarkt zich in een mineurstemming. Als gevolg van het coronavirus verloopt de afzet moeizaam en dat leidt tot kopzorgen bij zowel telers als handelshuizen. Zo is de verwachting dat Algerije en Cuba slechts 50% van de 'normale' capaciteit gaan afnemen. Maar hoelang houdt deze situatie aan? Het antwoord op die vraag is bij iedereen een groot vraagteken. Wat voor veel handelshuizen al wel zo goed als zeker is, is dat het areaal fritesrassen in 2021 niet verder toeneemt.

Fritesfabrieken gaan grote invloed hebben
Of het areaal vervolgens stabiel blijft of daalt, hangt af van de beslissingen die de fritesindustrieën in december nemen. Als namelijk vanuit de verwerkende industrie bepaald wordt dat er 10% à 15% minder verwerkt moet worden, dan moet het pootgoedareaal hierin mee. Hoewel de hoop natuurlijk gevestigd is op een capaciteit van 100%, is dat volgens diverse handelshuizen geen reële verwachting. Het eerste gevoel bij hen zegt dat er een areaalcorrectie gaat én moet komen. Deze verwachting sprak ook Ferdi Buffen van handelshuis Weuthen eind augustus uit. Overigens is niet iedereen zo hoopgevend over die areaalkrimp. Volgens die insiders zal de gedroomde areaalkrimp moeilijk van de grond komen als de zaak er in het voorjaar weer zonniger uitziet.

Toch is ook wel enige positiviteit te bespeuren. Uit de laatste cijfers blijkt namelijk dat de verwerkende industrieën momenteel alweer behoorlijk draaien. Over september werd 318.700 ton verwerkt tot frites en andere aardappelproducten, een stijging van 13% ten opzichte van augustus. De hoop is nu dat dit geen tijdelijke opleving is geweest. Toch is het niet de verwachting dat de markt zo hard zal zakken als na de eerste lockdown. Sindsdien zijn namelijk veel initiatieven opgezet, waarbij het afhalen en bezorgen van restaurants het grootste is, waardoor de vraag vanuit de verwerkende industrie naar verwachting toch iets hoger ligt.

Vraag blijft moeilijk te voorspellen
Of de vraag naar pootgoed in 2021 weer helemaal herstelt, is en blijft een groot vraagteken boven de markt. Handelshuizen vinden het lastig om daar een inschatting van te geven, voornamelijk omdat het onzeker blijft hoe de coronapandemie zich gaat ontwikkelen. In bijvoorbeeld China en India is de situatie inmiddels wel weer iets genormaliseerd en dat is ook terug te zien in de fritesconsumptie. Die zet namelijk forse stappen naar boven. In Europa zijn we daar nog niet en laat de consumptie op dit moment nog een afname zien. Hier gaan de rassen die onverkoopbaar blijken nog steeds richting de veevoerindustrie voor prijs van €1 of zelfs nog lager.

In Noord-Amerika hebben ze volgens de handelshuizen daarentegen misschien wel wat te vroeg ingespeeld op die mineurstemming. Door het terugschroeven van het areaal fritesrassen draaien de Amerikaanse en de Canadese fritesfabrieken komend seizoen wellicht alleen voor de lokale markt. Als bijvoorbeeld Nederland kan inspelen op de gaten die hierdoor ontstaan, dan is er zeker een lichtpuntje aan de horizon.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden