Agrifoto

Inside Aardappelen

Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard

30 Oktober 2020

Waar een paar weken geleden de aardappelmarkt voorzichtig optimistisch gestemd raakte, is deze stemming inmiddels helemaal weg. Hoe komt dat en wat zijn de verwachtingen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ingrediënten van de opleving afgelopen weken waren duidelijk. Matige opbrengsten, moeizame oogstomstandigheden en een boven verwachting verwerking van de Noord-Europese fritesfabrieken. De termijnmarkt klom op naar een bovenkant van €8,30 op woensdag 7 oktober. Vooral Belgische industrieën hadden behoefte aan grondstofzekerheden vanuit de bewaring. Zij zochten dan ook via verschillende kanalen naar aardappelen voor levering april, mei en juni 2021. Deze fysieke transacties hielden gelijke tred met de termijnmarkt. Er zijn toen zaken gedaan voor €7, €7,50 en €8 levering week 17 2021 fritesgeschikt.

Maar met de komst van betere oogstomstandigheden ontspande de aardappelmarkt. De dagmarkt stabiliseerde overigens rond de €3 voor de niet Bintje rassen. 

Tweede golf
Corona lijkt aan zijn tweede slag bezig te zijn. Besmettingen nemen elke dag verder toe en landen nemen stappen om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Daarmee gaat het steeds meer lijken op de lockdown van maart 2020.

Europese landen stellen avondklokken in, sluiten horeca en groen licht voor grote evenementen en festivals lijken verder weg dan ooit. Ook de afzet van frites merkt dit en vooral de afzet van verse frites wordt daarmee direct geraakt. In navolging daarvan komt er ook een afkoeling van de afzet van voorgebakken product. Waar op enig moment men bijna weer op 100% zat, zakt dit nu terug richting 75%. Bij lange na niet zo dramatisch als bij de eerste lockdown, maar nog altijd wel desastreus voor het volume aardappelen dat Europa heeft geteeld.

Vraag uit Azië
Overigens moet gemeld worden dat het enige lichtpuntje zit in de vraag vanuit Azië naar frites. Daar lijkt men wel het coronavirus onder controle te hebben en draait de economie weer op volle toeren. Ook profiteert Europa van de beperkte oogst van Amerika en kan daarmee prijstechnisch goed uit de voeten richting Oceanië en Azië. Toch brengt dit niet de gewenste 100% verwerking, bovendien zit er nog voorraad in de vrieshuizen vanwege het langer verwerken van oude oogst aardappelen.

De termijnmarkt laat dit direct zien en zakte afgelopen week dan ook met forse omzetten terug naar het laagste punt van dit seizoen €5,20. De vorige down dateerde uit week 30. Toen settelde de prijs op donderdag op €5,40.

De vraag vanuit de fysieke markt is ook weggevallen. Men noteert nog €3, maar daarvoor verkopen is lastig. Fouragehandelaren melden zich alweer op de markt, maar dan zal de aardappelprijs nog een €1 moeten zakken om volumes af te kunnen zetten. Voorlopig zullen de donkere wolken wel boven de markt blijven hangen en lijkt een snel herstel verder weg dan ooit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden