Shutterstock

Inside Aardappelen

Geen paniek om de laatste aardappelen

2 November 2020 - Niels van der Boom

De oogst van de laatste aardappelen loopt vertraging op door de neerslag van afgelopen week. In Nederland moet vooral in het zuidwesten nog worden gerooid. In België is nog een groter areaal aardappelen te rooien. Toch maken telers zich nog geen zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato zet de voortgang van de Nederlandse aardappeloogst op ruim 90%. Daarmee loopt het rooiwerk zo'n 10% voor op vorig jaar. De meeste van deze aardappelen staan in het Zuidwesten. In met name Zeeland, maar ook delen van Zuid-Holland en West-Brabant moeten nog aardappelen gerooid worden. Door neerslag afgelopen week lukte het steeds niet hier aan te beginnen.

Bron: Aviko Potato

Meeste aardappelen in Zeeuws-Vlaanderen
Voor Zeeland geldt dat met name in Zeeuws-Vlaanderen nog een behoorlijk areaal gerooid moet worden. Op de zware grond loopt het rooien zwaar en is het tempo er echt uit. Deze week zal naar verwachting nog niet veel gebeuren. Tegen het weekeinde hopen de akkerbouwers en loonwerkers het werk te hervatten.

30% in België te rooien
Dat geldt ook voor België, waar Aviko becijfert dat tot 30 oktober nog 30% van de hoofdoogst in de grond zat. Navraag bij insiders leert dat dit percentage overeenkomt met de bevindingen in het veld. Zowel in West-Vlaanderen als in Wallonië moet lokaal nog behoorlijk wat gerooid worden. Zodra de omstandigheden het toelieten, zijn vooral op de lichtere gronden gewassen geoogst. De zware percelen zitten zijn nog niet gerooid, dat ging afgelopen week niet. Dit geldt ook voor het zuiden van Limburg.

Bron: Aviko Potato

In Frankrijk zit nog ruim 20% van de aardappelen in de grond. De situatie is vergelijkbaar met België. Ook hier is regelmatig neerslag gevallen. Niet altijd grote hoeveelheden, maar genoeg om de grond verzadigd te laten waardoor niet geoogst kon worden.

Goed weer verwacht
Telers zijn nog niet paniekerig, ondanks dat sommigen nog driekwart van het areaal in de grond hebben zitten. Het is niet voor het eerst dat begin november nog veel geoogst moet worden. De weerberichten voor de lange termijn zijn gunstig. Na maandag wordt een relatief warm en droog weertype verwacht, mede omdat de wind naar het oosten draait. De nachten worden hierdoor kouder, maar voor de aardappelen is dat niet negatief. Vorig jaar pakte het rooien ook goed uit onder deze omstandigheden. Bovendien kan het een positief effect hebben op de bewaring. Wordt te warm gerooid, dan zijn de aardappelen sneller kiemlustig. In een overgangsjaar zonder CIPC zitten telers daar niet op te wachten.

Verenigd Koninkrijk
Wat opvalt is dat in het Verenigd Koninkrijk nog steeds zo'n 15% gerooid moet worden. De oogst verliep er vlot, maar de laatste loodjes wegen zwaar. Neerslag maakt het onmogelijk veel werk te verrichten en het tempo ligt laag. Ook dit resulteert niet in grote zorgen. Komen de aardappelen er niet uit, dan wordt het rooien volgend voorjaar weer opgepakt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden