Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt heeft blik op België gericht

9 November 2020 - Niels van der Boom - 1 reactie

Aardappeltelers in Nederland hebben maximaal gebruik gemaakt van het mooie weer om de laatste percelen te rooien. Vooral in België en Noord-Frankrijk moet nog een behoorlijk areaal worden gerooid. Toch maken telers zich geen zorgen. Wanneer liggen ook deze gewassen binnen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een bijzonder lange periode met vast weer zorgt ervoor dat het rooien van de laatste percelen aardappelen zonder strubbelingen kan verlopen. Afgelopen week hebben akkerbouwers daar al van mogen proeven. Deze week wordt het minder zonnig, maar van veel regen is ook geen sprake. De nachttemperaturen blijven rond de 10 graden. Lange dagen maken is dus geen probleem.

Eindstreep in zicht
Echt drogen doet het ook niet meer in deze tijd van het jaar. Het vocht moet gewoon uitzakken en daar krijgt het ruim de tijd voor. Ondertussen zijn akkerbouwers en loonwerkers bezig met hun laatste percelen. In het zuidwesten hebben telers een inhaalslag gemaakt. Aviko raamt dat er op 6 november nog 10% gerooid moest worden. Inmiddels is het gat met de eindstreep verder verkleind.

Bron: Aviko Potato

Ook in Noord-Holland, de Noordoostpolder en Noordoost-Nederland moeten nog percelen worden geoogst. Daar krijgen bedrijven de komende 14 dagen ruim de tijd voor. Bovendien is het in het noordoosten niet ongewoon dat begin november nog aardappelen gerooid moeten worden. Op de lichte gronden gaat dat prima.

België vordert gestaag
In België en Noord-Frankrijk hebben telers er zeker 2 weken uit gelegen met rooien, maar afgelopen week zijn de werkzaamheden hervat. De capaciteit ligt hoog wat ook duidelijk merkbaar is in de cijfers. Insiders schatten dat het rooien eind volgende week bijna afgerond is. Vooral in Wallonië en aan de Vlaamse kust moet nog behoorlijk wat gerooid worden bij de grote telers. In Frankrijk is het werk verder gevorderd. Aviko cijfers komen op 10% nog te rooien eind vorige week. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft voortgang kunnen maken door verbeterde omstandigheden.

Bron: Aviko Potato

Over de opbrengsten en kwaliteit zijn insiders goed te spreken. Ook van de laat gerooide percelen. De kilo's vallen in veel gevallen mee. Berichten over de onderwatergewichten zijn wisselend. Ze variëren van te laag tot juist zeer hoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden